Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vaccinsamordnaren: ”Klantigt av Pfizer”

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade produktionsomläggningen hade kunnat meddelas tidigare av Pfizer. Det anser Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström som kallar dagens besked för klantigt och en överraskning.

Pfizers planerade omläggning av produktionen meddelades inte den vanliga kommunikationsvägen. I stället fick Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström reda på det när informationen lades in i produktionsplaneringen och antalet doser den kommande veckan var betydligt lägre än vad som tidigare sagts.

– De var de som jobbade med logistiken som fick reda på informationen först. Det är lite klantigt, därför måste jag markera. Om det var planerat hade vi kunnat få reda på det innan, säger Richard Bergström till SVT.

Coronapandemin

Pfizer planerar för att skala upp produktionstakten rejält, till två miljarder doser per år från tidigare 1,3 miljarder. Det är oklart exakt hur länge uppgraderingen av anläggningarna kommer ta men läkemedelsbolaget har sagt att de ska vara tillbaka i normala volymer veckan därpå.

– Det är tidsbegränsat. På sätt och vis är det bra nyheter att man ökar upp produktionen så pass mycket, säger Bergström.

”Praktiskt problem”

Han har förståelse för att många regioner blir irriterade över att de nu måste ändra i sin vaccinplanering för den kommande veckan.

– Det är en överraskning och ett avbräck, det blir ett praktiskt problem för många som har planerat efter att få vaccindoserna nästa vecka.

Exakt hur många färre doser det kommer att bli till de europeiska länderna är ännu inte klart.

– Om det blir 25 procent färre doser nästa vecka eller lite mer kommer vi få besked om snart, säger Richard Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet