Bertil Axelsson, professor i palliativ medicin, svarade på tittarnas frågor. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Vad är egentligen palliativ vård?

Uppdaterad
Publicerad

Bertil Axelsson, professor i palliativ medicin, svarade på tittarfrågor om palliativ vård.

Om palliativ vårdVad innebär palliativ vård?Professorn om palliativ vård på distans: ”Så får det inte gå till”Vanliga missuppfattningar om palliativ vårdDet kan den palliativa vården erbjudaDet har du rätt att kräva av den palliativa vården 

Chatta om palliativ vård

Stort tack för era frågor ikväll! Nu avslutar vi kvällens chatt med professor Bertil Axelsson. Chatten ligger kvar här på svt.se och går att läsa igen och igen. Läs gärna igenom chatten för att se om din fråga fått svar. Tack för ikväll!

Bo • Hej!
Jag har en son 39 som sedan 10 år har malign långsamt verkande cancer. Får medicin mot ångest och smärta. Ett av symptomen är kroniskt tarmvred med mkt svåra smärtor. Nyligen byttes läkare som i princip vägrar ge smärthjälp under ogrundat påstående att min son är missbrukare. Vad gör man i detta svåra läge? Den föregående läkaren har helt motsatt uppfattning med tilltro till min son.

Låter som en mycket besvärlig situation. Ett bekymmer med morfin är att det försämrar tarmens rörlighet och i värsta fall kan bidra till tarmvredsliknande tillstånd. Som patient kan man begära "second opinion" dvs att bli bedömd av en annan läkare om man inte är nöjd med den första läkarens bedömning

Ewa • Hej, jag undrar hur man får hjälp om man inte har några anhöriga?

Även de som inte har några anhöriga har rätt till god palliativ vård. Viktigt att du ärligt tar upp din bekymmer och plågor med dina vårdkontakter. Du kan få både praktiskt stöd från kommunen och medicinskt stöd från. hemsjukvård, hälsocentral och eventuella kontakter på sjukhuset.

Ann Lang Linneryd Kronoberg • Hejsan Bertil jag vill framhålla Borgholms kommun och Kalmar Lasarett som gjorde min pappas sista tid i livet otroligt värdigt. Dom ställde upp till 100 % och tyckte om att besöka pappa som hade mycket att berätta om både då-och nutid. Vi fick allt stöd för att pappa kunde vara hemma i huset med allt vad, det innebär. Han led av bukspottkörtelcancer och fick leva ca 1,5 år efter diagnosen med cellgiftsbehandling.

Jo, det finns goda exempel på när det fungerar som det borde göra över hela landet.

Sara • Hej! Min pappa drabbades av lungcancer 69 år med stor spridning. Dessvärre erbjöds inte han palliativ vård i form av smärtlindring osv. Han hade ett team runt sig men minns inte att någon erbjöd honom eller oss något stöd. Förutom medicinsk vård, strål - och cystatikabehandling. Svår andnöd och organsvikt på sjukhus och dog. Minns allvarliga samtal med läkare men ingen som uttalade att det var kronisk eller obotligt. Kanske att pappa erbjöds mer samtal och smärtlindring men vet ej. En sköterska sa att ”han ber inte om sömnmedicin, det är bra om vi kan slippa ge honom”
Önskar att ni som läkare och team inom vården erbjuder pallatiativ vård och avdramatiserar det. Tror pappa hade fått ett lugnare slut på livet med mer stöd. Men kanske blev avskräckt av ordet palliativ. Eller så visste inte sjukhusteamet bättre.
Vad säger du om detta?

Det låter som ett exempel på att den aktuella sjukhusavdelningen inte hade tillgång till stöd av ett palliativt konsultteam. Ett sådant team skulle kunna komma till avdelningen och hjälpa den ordinarie personalen både med lindrande åtgärder och stöd i dialogen med din pappa och er som närstående. Viktigt att sådana team finns på alla våra sjukhus i hela landet.

Gunvor Backström • Bra att det klargörs vad som är Palliativ vård. Jag är sjukhuspräst och har arbetat inom Palliativ vård c:a 14 år. Det är viktigt att de andliga-existentiella frågorna också lyfts fram. Skuld, skam, ångest och frågor om livets mening drabbar människor särskilt när livet ställs på sin spets. Socialstyrelsen lyfter också fram betydelsen av dessa frågor. Vänliga hälsningar Gunvor Backström

Ewa • Hej! Jag är snart 75 år. Kan jag redan nu i min journal låta skriva in mina önskemål om jag skulle ”hamna på” sjukhus och vara allvarligt sjuk?

Du kan lyfta. det min din läkare redan nu så kan de skriva in det i din journal.

Sedam är det inte ovanligt att man kan ändra sig när man står inför faktum och det är också helt OK

Stefan Simonsson • Varför sätter man ut all medicinering om palliativ vård inte är ett medvetet avslut på livet?

Palliativ vård kan bidra mycket till en bättre livskvalitet betydligt tidigare under ett obotligt sjukdomsförlopp. Och i ett skede då alla vanliga mediciner självklart ska fortsätta tas.

Under de sista dagarna i livet kan väldigt få patienter svälja sina tabletter och magtarmkanalen har mycket svårt att ta upp även det som eventuellt sväljs. Därför avslutar man all tablettbehandling i livets slutskede och ger de läkemedel som fortfarande kan lindra direkt under huden eller via plåster.

Undersköterska • Hur söker man vidare från US för att gå mer via palliativt vård i utbildning ? Vill ha en inriktning på just de då de ingår i vardagens arbete väldigt mycket och saknar personal som är intresserad av just detta. Jobbar på demensboende och de är ju en del av sådant. Men samtidigt har jag påtalat sen flera år varför de inte finns en avd med bara palliativt. Hur kommer en vidare ?

Det finns 2-åriga specialistkurser för undersköterskor i. palliativ omvårdnad. Googla så hittar du vart du kan söka.

Birgitta • Min man har en hjärntumör, och han är hemma. Vem ska jag söka för att få den hjälp som du nämner?
Känner att det ligger på mig att ta reda på allting.
Han blev sjuk i juli, och är mycket svag.
Jag skulle vilja veta mer om sjukdomen, för att kunna förhålla mig till det som händer framöver.
Vill också prata själv med läkarna.
Mvh

Du kan lyfta dina önskemål med din mans hälsocentral och distriktsläkare. Dessutom borde du ha fått uppgifter. om en kontaktsjuksköterska på den sjukhusklinik han. behandlats. Dom brukar veta var man kan få mer hjälp. Du kan också Googla och gå in på Palliativguiden och klicka på ditt län. för att se vilka specialiserade palliativa team som finns där du bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet