Den viktigaste är att tv:n med IP-tv kan ”personaliseras” och bli mera interaktiv. Det blir möjligt med olika tilläggstjänster. Tv:n kan anpassas efter användaren och inte tvärtom.
Det kan till exempel handla om att lägga upp en egen programtablå och att hyra och få film direkt till sin egen tv.
Med viss förenkling kan man säga att IP-tv är kabel-tv som distribueras via bredbandsnäten i stället för i kabel-tv-nätet.
Kräver digitaltv-apparat
I grunden bygger tv i bredbandsnät på samma grundläggande digitala tv-teknik som används i distributionsformer som mark, kabel och satellit.
Den digitala tv-signalen sänds med hjälp av så kallad multicast-teknik över nätverken. Multicast-tekniken används för att inte nätverken ska bli överbelastade av de datamängder som tv-tjänster utgör.
Att ta emot tv via bredband kräver en digitaltv-mottagare hos tittaren, precis som för digital mark-, kabel- eller satellitmottagning.
IP står för Internet Protocol eller internetprotokoll.
Liten men växande marknad
Den svenska IP-tv-marknaden är fortfarande ganska liten, men väntas växa snabbt de närmaste åren.
Flera teleoperatörer och bredbandsleverantörer erbjuder nu IP-tv till sina kunder, däribland Telia, Bredbandsbolaget och Canal Digital.
Ericsson vill bli en stor aktör inom IP-tv. Köpet av amerikanska Entrisphere för några veckor sedan var ett led i den strategin liksom budet på Tandberg Television.