Brandhärjad skog i Kårböle, Ljusdals kommun. Foto: Mats Andersson/TT

Brandingenjören förklarar orden som används när det brinner

Publicerad

I rapporteringen om sommarens skogsbränder har fler vedertagna uttryck som ”eftersläckning” och ”branden är under kontroll” används flitigt av räddningsledare, myndigheter och nyhetsmedier för att beskriva läget vid brandsituationer. Men har du koll på vad uttrycken betyder i praktiken?

Anders Lundberg brandingenjör på MSB reder ut några av dem.

– Till att börja med så är det här inte några exakta begrepp, det är en nomenklatur som kan ha en ganska vid betydelse.

Skogsbränderna sommaren 2018

”Branden är under kontroll”

Frasen syftar vanligtvis på att brandspridning har hejdats.

– Man ser att det inte är någon risk att branden sprider sig från det brandområde man har kontroll över. I motsatt kan man tänka när branden inte är under kontroll då elden sprider sig okontrollerat.

”Hålla begränsningslinjerna”

En linje som ska stoppa brandens spridning.

– Det kan innebära lite olika saker. Det kan vara vägar eller naturformationer som försvårar för branden att passera vidare. Exempelvis, en större väg, vattendrag, en sjö, eller att man har röjt brandgata med skogsmaskiner och tagit bort all brännbar vegetation.

– Det kan också betyda att man har lagt ut ett slangsystem runt fronterna på branden för att kunna släcka den.

”Eftersläckningsarbete återstår”

Uttrycket används när eldsflammorna har slagits ned och det bara återstår glöd att släcka:

– En skogsbrand sprider sig i en ganska ”smal” front, och bakom fronten lämnas ett område där mycket av bränslet är slut, men det kan fortfarande finnas mindre områden där det fortfarande brinner eller glöder.

– Det finns mycket i naturen som kan glöda länge, stubbar, myrstackar, torvmossar. Det är ett slitsamt och långdraget arbete som dessutom kan vara farligt.

”Hjälp från regnet”

Regn är en ovärderlig hjälp vid framförallt skogsbränder. Varför är minsta skur så effektiv att släcka brandhärjad skog?

– Det handlar framförallt om nederbörd och luftfuktighet som gör att bränslet blir fuktigt. Fuktigt bränsle brinner sämre vilket då leder till att branden sprider sig långsammare eller kanske till och med avtar helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet