Ulrika Borg säger att det finns flera rättfall där nödvärnsrätten prövats. Foto: SVT

Vad innebär egentligen nödvärn?

Publicerad

Ett drygt två år gammalt brottsfall från Rättviks kommun har väckt en diskussion om nödvärn. Fallet berör en inkräktare som trängde sig in på en 44-årig mans gård, där han hotade och misshandlade 44-åringens inneboende. Enligt domstolen ska inkräktaren senare ha återvänt till huset, varpå 44-åringen höjde ett laddat gevär mot honom och ett skott gick av.

Inkräktaren dog av skottet. 44-åringen menar att han sköt av misstag eftersom den andre mannen greppade tag i geväret. Både tingsrätten och hovrätten har kommit fram till att den 44-årige mannen befann sig i en nödvärnssituation. Trots det har han dömts till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död.  

I SVT Morgonstudion reder Ulrika Borg, advokat, ut vad nödvärn egentligen är. 

–  Det är en kort fråga som kräver ett långt svar. Man har rätt, om man blir angripen av någon eller är på väg att bli angripen, att använda våld för att avbryta det hela för att kunna dra därifrån. Men använder man mer våld än som behövs, då har man gjort det på ett sätt där man inte kan gå fri straffrättsligt, säger hon.

Se hela intervjun med Ulrika borg här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.