Onkologen Niklas Loman och Cancerfondens Elizabeth Johansson svarar på tittarfrågor om bröstcancer. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Svar på tittarnas frågor om bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorn gästades av Elizabeth Johansson från Cancerfonden och onkologen Niklas Loman som chattade med tittarna.

LÄS MER: Så undersöker du brösten

Här kan du läsa hela chatten om bröstcancer.

Fråga doktorns chattar

Maria: Min mamma hade cancer i underlivet för ca 45 år sedan, jag hade bröstcancer för 4 år sedan. finns det en risk att min dotter eller hennes dotter kan få cancer.

Elizabeth Johansson: Hej! Om det var så att din mamma hade äggstockscancer och du har haft bröstcancer så kan det finnas en ärftlighet inblandad. Ta kontakt med din behandlande läkare för att diskutera detta.

Anna Sjöman : Hej! Jag undrar hur kunskapen kring livet efter en förebyggande operation av äggstockarna ser ut idag. Jag har förstått att det kan vara svårt att hitta rätt nivå eller rättare sagt rätt balans på de hormoner man måste ta för att uppväga förlusten av den egna hormontillverkningen. Jag står inför en utredning på genetiska kliniken i Uppsala.

Niklas Loman: Hej Anna! De flesta känner förstås av hormonomställningen som inträffar efter en sådan operation, i de flesta fall är detta förstås negativt, med vallningar och svettningar och nedsatt sexlust t ex. I många fall har man dock sett att opertionen leder till en minskad oro vilket förstås är postivit. När det gäller hormonbehandling får man prova sig fram för att hitta det som passar bäst.

Pernilla : Har P-pilleranvändning samband med bröstcancer? Det har ju ökat sedan 60-talet och finns varningar om i bipacksedeln.

Elizabeth Johansson:

P-pillren som de var till en början gav en ökad risk för bröstcancer. Dagens p-piller ger en liten, liten ökad risk under den tid man äter dem. Men i den ålder man äter p-piller är bröstcancer inte vanligt. Över 80 procent av dem som får bröstcancer är 50 år eller äldre.

Berit: Varför ersätter man inte mammografi med termografi som är en mindre skadlig metod och säkrare?

Niklas Loman:

Hej Berti, jag håller inte med dig. Mammografi är en mycket väl beprövad och säker metod./Niklas

Undrar ”Adoption-mamman”!: Är risken större att få bröst-ca om man inte fött biologiska barn?

Elizabeth Johansson:

Många menscykler är en riskfaktor för bröstcancer. Om man till exempel kommer tidigt i puberteten och sent i klimakteriet och föder få barn så har man många menscykler och en något ökad risk. Det är viktigt att man går till de mammografiundersökningar man blir kallad till för att upptäcka en eventuell bröstcancer tidigt.

Svensson: Jag har fått olika uppgifter om trippelnegativ bröstcancer. En läkare säger att får man inget återfall efter fem år så finns det ingen risk för det sedan. En annan säger att den kan komma tillbaka så länge man lever, även efter fem år alltså. Hur är det egentligen?

Elizabeth Johansson:

Tyvärr kan bröstcancer komma tillbaka även efter fem år. Många kvinnor är fortfarande under behandling, hormonell behandling, fem år efter diagnos. Det finns alltså en risk även efter fem år.

Ingela: Min bc har spridit sig till skelettet. Vad finns det för beh. förutom cellgift?

Niklas Loman:

Hej, det finns flera typer av behandling som kan vara aktuellt för dig. Om tumörcellerna är hormokänsliga kan man tänka sig olika former av hormontabletter. Skelettstärkande medicin är också standard vid skelettmetastaser, liksom smärtstillande strålbehandling. Men det finns även flera olika typer av cellgift som kan vara aktuella varav alla inte behöver vara väldigt jobbiga att ta.

Ann: Kan hormonell bröstcancer vara ärftlig?

Elizabeth Johansson:

Ja, det kan den. Om man har flera nära släktingar i minst två generationer som har haft bröstcancer eller äggstockscancer eller en släkting som var under 35 år så kan det finnas misstanke om ökad ärftlig risk. Det oavsett om det är en hormonellt betingad bröstcancer eller inte.

Majsan: Törs jag använda lokalt östrogen mot torra slemhinnor? Bröstcancer 2000, op. strålning, hormonbeh. 7 år. nu 75 år.

Elizabeth Johansson:

Bäst är att diskutera med en läkare som har tillgång till din journal och se hur östrogenberoende din bröstcancer var. Du kan även diskutera andra preparat än östrogen mot de torra slemhinnorna.

Nilla: Jag fick diagnosen cancer in situ. Hur ofta utvecklas denna cancer till invasiv cancer?

Elizabeth Johansson:

Om man inte opererar bort cancer in situ så kan cellerna fortsätta att förändras och så småningom utvecklas en invasiv cancer.

Marie Hörnsten : Hej! Jag är op i mitt bröst för Microkalk ( in situ) min fråga är hur lång tid det tar innan den utvecklas till en tumör?

Niklas Loman:

Det kan amn nog inte riktigt svara på. Ibland utvecklas dcis sannolikt inte någonsin till cancer, iblnad är det uppenbart att så är fallet. Standardbehandlingen är att ta bort förkalkningarna och området med dcis. Det är ett effektivt sätt att förhindra utveckling till ”riktig” cnacer. Ofta gar man även strålbehandling.

Bettan: Upp till vilken ålder blir man kallad till mammografi?

Elizabeth Johansson:

Kvinnor i åldern 40-74 år blir kallad till mammografi med cirka två års mellanrum.

Klara: Hej! Är det vetenskapligt bevisat att p-piller med östrogen ökar risken för bröstcancer? I så fall; är det lämpligare att välja ett p-piller med lägre östrogenhalt alt. ett preparat med enbart gestagen?

Elizabeth Johansson:

Dagens p-piller utgör en mycket, mycket liten ökad risk för bröstcancer under den tid man äter dem. Risken försvinner sedan. De flesta som får bröstcancer, över 80 procent, är inte längre i den ålder då p-piller behövs.

Jane: Hej, Har fått lymffistlar efter bröstcancer där lymfkörtlar togs bort, undrar om de försvinner av sig själv, jobbigt när det blir blött i armhålan.

Elizabeth Johansson:

Jag gissar att du även har en svullnad i armhåla/arm. Du skulle kunna be din behandlande läkare om en remiss till sjukgymnast/lymfterapeut som kan hjälpa dig med detta och avslasta ditt lymfflöde till armhålan.

Britt-Mari: Har hört att mammografi inte är bra då bröstet kläms väldigt hårt o ev tumör kan klämmas sönder o därmed sprida sjukdomen. Kan det stämma? Undrar Britt-Mari

Niklas Loman:

Hej Britt-Marie. I de studier där man undersökt effekten av att bjuda inkvinnor till mammografiundersökningar har man sett att det lett till att färre kvinnor fått allvarlig bröstcancer och dött av bröstcancer. MAn har jämfört med kvinnor som inte gjorde mammografi. Detta talar emot att själva kompressionen skulle innebära en risk för spridning. I så fall skulle det ju tvärtom vara så att fler kvinnor bland de mammograferade råkade illa ut, men så var det inte.

Carina. : Kan jag använda vagifem mot sköra slemhinnor? Min gynekolog säger nej. Jag hade bröstcancer 1991 inga återfall. Jag är 69 år. Nya rön tydligen eftersom jag haft vagifem utskrivet i 10 år. Vad är alternativet?

Elizabeth Johansson:

Diskutera detta återigen med din gynekolog. Det finns svagare östrogenpreparat som kan passa bättre.

Ann-Charlott: Är det större risk att en ”botad” bröstcancer kommer tillbaka om den varit mycket aggressiv från början?

Elizabeth Johansson:

Ja, de aggressiva bröstcancersjukdomarna har en större risk för att komma tillbaka.

Mia (Malin B's syster): Hej Niklas! Jag såg dig just på tv. Vi sågs sist för 5 år sedan och då på hospis i Lund. Du hade då behandlat min storasyster under ett par år och hon talade alltid så gott om dig och med stort förtroende! Du fick även oss syskon att göra gentest, vilket vi är tacksamma för. En av oss syskon hade genen den andre inte. Ville mest säga hej och säga att vi fortfarande pratar om dig här hemma och är tacksamma för allt du gjort för vår familj!

Niklas Loman:

Tack Mia!

Niklas

Rose-Marie : Mamma 82 år min moster 84 år har haft bröstcancer själv blev jag opererad för äggstockscancer 2012 då 59 år. Hur stor risk har jag att få bröstcancer? Mvh Rose-Marie

Elizabeth Johansson: För att utröna om det finns en ökad ärftlig risk för dig så kan du ta kontakt med en genetisk vägledare på en ärftlighetsmottagning, de finns vid universitetssjukhusen, och rådgöra med honom eller henne. Kanske är det idé att göra en utredning.

Anita: Är bröstcancer en ”välfärdssjukdom”?

Niklas Loman:

Det skulle man kanske kunna säga, risken är generellt sett högre i de länder som har ett ”västerländskt” levnadsätt. Vad som verkar spela stor roll i befolkningen är vilka vanor man har beträffande barnafödande. Att få flera barn i ung ålder är en ”friskfaktor”!

Ann: Man känner sig väldigt ensam efter att all behandling är slutförd. Sen sitter man därhemma med sina anti-östrogentabletter och har en massa funderingar. Finns det ingen typ av skyddsnät som kunde fånga upp alla..? Detta kan ju också bidra till att man blir deprimerad. Bröstcentrum kan man ju inte ringa till så fort man har en fundering...

Elizabeth Johansson: Det finns regionala bröstcancerföreningar i hela landet. Där kan man träffa andra som är eller har varit i samma situation. Patientföreningarna har även stödpersoner som kan vara ett lyssnande öra när man behöver det. Du hittar kontaktuppgifter till patientföreningarna på Cancerfondens webbplats www.cancerfonden.se.

Margareta W: Har opererat bröstcancer (hormonell)I december, därefter strålning. Jag hade Her2 vilket stimulerar bröstcancer och metastaser. Skulle få prata med en onkolog, men har inte hört något.

Niklas Loman:

Det låter ju underligt, vänd dig genast till din bröstmottagning för att reda ut vad som hänt!

Kerstin: Jag fyller snart 70 år och tidigare, även då jag ammade, var mitt vänstra bröst mindre än det högra. Det senaste året, eller kanske under lite längre tid, har det vänstra blivit större och nu upplever jag det större än det högra. Jag känner inte några knölar och för mindre än ett år sedan sedan var jag på mammografi u.a. Jag kan tillägga att min mor, min mormor och båda mina mostrar fick bröstcancer. Hur ska jag ställa mig till detta? (Kollade med bröstmottagningen, men de tar endast emot efter remiss (uppgiften i programmet stämmer ej).

Elizabeth Johansson: Om bröstet har ökat i volym så bör det undersökas. Du kan få remiss av din gynekolog eller husläkare. De kan även göra en första undersökning.

Bea: Om ens mamma inte hade BRCA- genen och närstående personer har inte dött i bröstcancer, kan man då själv vara bärare av BRCA-genen? Tack!

Niklas Loman:

OM mamma är testad för BRCA, så kan man teoretiskt ha fått en mutation från pappans sida, men det är förstås oerhört sällsynt om det inte finns någon bröstcancereller äggstockscancer på pappas sida. Som jag uppfattar din fråga är det så pass osannolikt att det inte är rimligt att testa dig för detta.

Nina: Jag har haft en hormonberoende bröstcancer för 16 år sen och har nu kommit in i klimakteriet och vill ha en alternativ behandling mot besvären, typ akupunktur. Ingen kan svara på vart jag kan få det. Var kan jag få hjälp?

Elizabeth Johansson:

På många orter finns sjukgymnaster, sjuksköterskor och andra yrkeskategorier som även utför akupunktur. Hör med din vårdcentral om de känner till någon där du bor.

Helena: Opererades för 12 år sedan för brösttumör och tumören var östrogenberoende (vet inte om det heter så?)Man opererade bort en ”tårtbit”. Jag har ingen i släkten varken innan eller efter som opererats för bröstcancer och jag hade inte ätit några hormoner på 18 år innan op. tillfället, har heller aldrig ätit östrogen och ändå drabbades jag – varför???

Niklas Loman:

I de allra flesta fall kan man inte förklara varför en viss kvinna drabbats. Det finns riskfaktorer och friskfaktorer, men nästan alla av dessa kan inte användas för att förklara varför en enskild drabbas.

Nils: Hur stor är risken att utveckla bröstcancer om man har gynekomasti i båda brösten? Och hur går man till väga för att få ett efter operation vanställt bröst tillrättat?

Elizabeth Johansson:

Det finns en ökad risk för bröstcancer om man har haft sjukdomstillstånd i brösten. Bäst är att ta kontakt med kirurgmottagningen där operationen utförts och diskutera en ny operation med dem.

Mia: har hört att risken är större om man inte fött barn?! Alla jag känner som fått bröstcancer har fött barn?!

Niklas Loman:

Det är rätt att det är skyddande att ha fött barn, i synnerhet om man gjort det i unga år ocj i synnerhet om man fått flera stycken. Men tyvärr innebär det inte att risken går ner till noll, bara att den är litet lägre än om man inte hade fått barn.

Ulla C: Forskar man något på ärftlighet när det gäller äldre personer? Jag fick bröstcancer nu vid 72 års ålder. Min syster fick det vid 64, mamma vid 69 och sedan andra bröstet några år senare, moster ungefär vid samma tid och mammas faster när hon var 82. Tyder inte detta på ärftlighet?

Elizabeth Johansson:

Om det är många på samma sida av en släkt med bröstcancer så kan det tyda på en ökad ärftlig risk, oavsett ålder. Ta kontakt meden genetisk vägledare, de finns på ärftlighetsmottagningar på universitetssjukhusen, för att diskutera en eventuell ärftlighetsutredning.

Freja: Jag har tagit letrozol och ska nog fortsätta ett år till. Problemet är att jag känner mig milt deprimerad. Livet känns som ett rakt streck. Finns någon medicin som jag skulle kunna ta för att bli gladare?

Niklas Loman: Kanske, jag tänker att du kan söka på din VC, där ör man van vid att hjälpa till med lindriga och måttliga (men plågsamma) depressioner.

Sofia: Varför är det så vanligt att få cancer i brösten?

Elizabeth Johansson: Bröstcancer hos kvinnor och prostatacancer hos män är de två vanligaste cancersjukdomarna. Bröstcancer är i regel hormonellt betingat, liksom prostatacancer. Det kan vara en delförklaring. I den mer utvecklade världen är bröstcancer kvinnans vanligaste cancersjukdom vilket tyder på att det är något i vårt sätt att leva som påverkar risken. Stora befolkningsstudier har visat att kvinnor som lever hälsosamt i lägre grad drabbas av cancer, och då även bröstcancer.

Millan: En väninna till mig har sagt att det är progesteronet som man tillsätter i samband med östrogeni klimakteriet som är farligt. Stämmer det?

Elizabeth Johansson:

Det finns risken både med östrogen- och progesteronbehandling för klimakteriebesvär. Men om man har stora besvär och livskvaliteten är sänkt så kan man under en begränsad tid använda hormonersättningsmedel.

Eva Svedberg : Har man rätt att tacka nej till behandling?

Niklas Loman:

Ja, naturligtvis. Ibland kan man dock känna en frustration som läkare när man själv menar att man har en bra behandling att erbjuda som ens patient tackar nej till. Det är viktigt att diskutera detta noga så att man riktigt förståsr vad man tackar nej till. Sist och slutligen är det förstås du sm bestämmer.

Karin: Hej! Finns det något man själv kan göra för att minska risken för återfall i trippelnegativ bröstcancer?

Elizabeth Johansson:

Det finns studier som visar att kvinnor som är fysiskt aktiva, minst 30 minuter fysisk aktivitet de flesta dagar i livet, och undviker övervikt/fetma har lägre risk för återfall i bröstcancer.

Niklas Loman: JAg tror att jag svarade, jag tänker att du kan söka på vårdcentralen som har stor vana vid patienter med depression. det finns oftast hjälp att få antingen med medicin eller på annat sätt. Fysisk aktivitet inte minst!

Monica: Jag har opererat bort ett bröst med Her2 positiv cancertumör. Är Her2 positiv cancer mer benägen än andra former att ge metastaser inom fem år – eller senare i skelettet? Har behandlats med cellgift och Herceptin.

Elizabeth Johansson:

Det är flera olika faktorer som påverkar risken för återfall till exempel tumörstorlek, lymfkörtelengageman, cellernas delningshastighet . Både cytostatikan och Herceptinet har du fått för att minska din risk för återfall.

Freja: Kanske har min fråga kommit bort. Jag tar letrozol sedan flera år. Jag är nog deprimerad och mitt liv känns som ett rakt streck. Jag vill vara glad igen. Finns någon medicin som kan hjälpa mig utan att den krockar med letrozolen?

Niklas Loman: ~~ JAg tror att jag svarade, jag tänker att du kan söka på vårdcentralen som har stor vana vid patienter med depression. det finns oftast hjälp att få antingen med medicin eller på annat sätt. Fysisk aktivitet inte minst!

Nettan: Behandlas man alltid med ”cellgifter” vid bröstcancer? Har nyligen fått veta att jag har bröstcancer, känner oro för just denna typ av behandling pga deras kraftiga biverkningar illamående mm

Elizabeth Johansson:

Nej, det är inte alla kvinnor som blir behandlade med cytostatika.Cytostatikan ges för att minska risken för återfall.  Om man får cytostatika så får man samtidigt medel mot illamående. Risken för återfall vägs in i behandlingsvalen som kan resultera i operation, strålbehandling och hormonell behandling.

Nils : Min fru opererades för cancer i bröstet och armhålan i november 2015. Därefter cellgift och strålning som avslutades juni 2016. Därefter hormontabletter. Nu har hennes opererade bröst blivit betydligt fastare och större. Är det något hon behöver kontakta vården för?

Niklas Loman:

Hej, det kan ha med strålningen att göra om bröstet blivit ”hårdare”, men jag tycker absolut att din fru ska gå tilbaka till sin bröstenhet och visa upp sig för att få en riktig bedömning!

Pernilla: Vilka är ”friskfaktorerna”?

Elizabeth Johansson:

Friskfaktorerna när det gäller livsstil är att röra på sig minst 30 minuter de flesta dagar i livet, att undvika övervikt och att dricka ingen eller måttligt med alkohol. Sedan är det viktigt att man går på de mammografikontroller man bli kallad till för att upptäcka en bröstcancer i så tidigt skede som möjligt då störst chans till bot finns.

Monica Magnusson : Nils nämnde att man kunde begära en remiss till ngt om man ville veta om mam bar på anlag som 3:e generation. Vart sick as remissen och vem skriver remissen?

Elizabeth Johansson:

Remiss till en ärftlighetsmottagning kan husläkaren på vårdcentralen skriva. Ärftlighetsmottagningar finns på universitetssjukhusen.

Isabel : Hur säker är mammografiundersökning? Min bekant gick på mammografi och 1 år senare så fick hon bröstcancer inte 1 utan hon hade 5 st i ena bröstet. Hur kommer det sig då att man kunde missa så många cancer året innan. De kan väl inte växt på 1 år allihuppa!

Niklas Loman:

Mammografi identifierar inte alla cancerfall det vet vi om. Det är ändå en metod sm är nyttig. Olika faktorer t ex bröstvävnadens täthet kan påverka hur bra mammografin är. Mest sannolikt har tumörerena funnits där men inte varait möjliga att se.

Hund: Ökar rökning och snus risken för bc?

Elizabeth Johansson: I dag finns inga vetenskapliga bevis för att rökning och snusning ökar risken för bröstcancer, men rökning ökar risken för en mängd olika cancersjukdomar. Däribland den allvarliga sjukdomen lungcancer.

Mia: Hur ställer ni er till hormonella preventivmedel om det finns BRCA1 i familjen men man själv testad och inte har den?

Elizabeth Johansson:

I de fallen finns inget som säger att man inte kan använda p-piller.

Lena 71 år: Varför får man inte göra mammografiundersökninger efter 75 år

Niklas Loman: Svaret är att de studier som ligger itll grund för mammografiscreeningen har inkluderat kvinnor upp till och med 74 års ålder.

Mari: Hur stor risk har man att få bröstcancer om man dricker vin ofta

Elizabeth Johansson: Det är alltid flera faktorer som spelar in när bröstcancer utvecklas.

Men man vet att alkohol är en riskfaktor för bröstcancer. Helst ska man inte dricka alkohol alls ur cancerpreventionssynpunkt men om man vill det så ska man inte dricka mer än en alkoholhaltig dryck motsvarande 10-12 cl vin per dag.

Mia: Hur ställer ni er till hormonella preventivmedel om det finns BRCA1 i familjen men man själv testad och inte har den?

Niklas Loman:

Jag tycker att du ska diskutera detta med en cancergenetiskt intresserad onkolog eller en kvinnoläkare. Det finns flera saker som kan spela in. T ex hur gammal man är . Om man är otestad tonåring anser jag inte att man kan säga att det är omöjligt att anväda p-piller. Men det kan vara rimligt att inte använda dessa preparat under en mycket lång tid om man bär mutationen.

Maja59: Hej! Jag har en knöl mellan bröstet och armhålan. Vart vänder jag mig för att undersöka den? Ni sa att man kunde hoppa över vårdcentralen. Bor i Stockholm

Elizabeth Johansson:

I Stockholm finns det Bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och på S:t Görans sjukhus. Du kan vända dig till någon av de mottagningarna.

Ewa: Avtar risken att insjukna i bröstcancer efter fyllda sextio?

Elizabeth Johansson:

Nej, det gör den inte. Mer än hälften av kvinnorna som får en bröstcancerdiagnos är 60 år eller äldre.

Greta: Borde man inte bli kallad till årliga Läkarkontroll efter en genomgången bröstcancer med 5 års medicinering.

Elizabeth Johansson:

Kontrollerna för bröstcancer upphör ofta efter den tiden, ibland tidigare och ibland senare. En allmän läkarundersökning görs inte men om man har besvär eller symtom så ska det självklart utredas.

Maria: Ökar risken för bröstcancer om man äter mycket mat med sojabönor eftersom de innehåller ett ämne som agerar som östrogen i kroppen? Tack så mycket!

Elizabeth Johansson:

Nej, det finns inga kostrekommendationer som säger att man ska vara restriktiv med sojabönor. Grönsaker och frukt är något vi bör äta mycket av.

Elsa: Jag är 82 år och har inte blivit kallad till mammografi sedan jag var 65. Har alltid hamnat på fel sida åldersstrecket. Bör jag be om remiss?

Elizabeth Johansson:

Om du har känt igenom dina bröst och känner en förändring så bör du absolut begära en remiss för mammografi. Bröst hos äldre kvinnor är i regel lättare att känna igenom då bröstkörtlarna allt mer omvandlas till fett efter klimakteriet.

Monica Magnusson : Hej ni nämnde i programmet att tredje generationen kunde begära ngn form av remiss för att få reda på om man bär på ev anlag. Jag missade vad remissen skulle riktat och vem skriver remissen? Hoppas ni förstår min fråga hälsar Monica

Niklas Loman:

Vid cancergenetiskutredning är det på ett sätt familjen som är ”patienten”. Man vill gärna utgå från en individ som har haft en cancer och testa den om man ser att manstret i familijen passar med ngn känd gen. Yngre släktingar kan sedan komma till den genetiska mottagningen för att få information beträffande vilken betydelse utfallet av utredningen specifikt har för dem. Om någon i ens familj varit på cancrergenetisk utredning kan man alltså själv söka och hänvisa till den personen (som fått godkänna att man delar med sig av den del av informationen som spelar roll för släkten). Ibland kan den person som varit på utrening ha fått ett brev som kan fördelas till släktingarna. Det spelar ingen roll om man bor på olika orter då de genetiska mottagningarna som finns vid universitetssjukhusen (utom Örebro som skickar till Uppsala) samarbetar.

Håkan: Min fru har opererats för bröstcancer, efter cystostatikabehandlingen har hon blivit dement. Finns det något som heter cystostatika slö? går det över? Eller bör hon kontakta vårdcentralen?

Elizabeth Johansson:

Det finns inget som benäms cytostatikaslö i sjukvården. Om din fru har symtom som tyder på en demenssjukdom så är det klokt att ta kontakt med husläkaren på vårdcentralen.

gh: Finns det något annat alternativ till Tamoxifen? Har sådan värk och stelhet i benen och har fått höra att det troligtvis är biverkningar av medicinen.

Niklas Loman: det finns alternativ till tamoxifen, men tyvärr har de ofta också värk och stelhet som biverkning. Men det kan vara värt att prova. Tala med din kirurg eller onkolog!

Linn 68: Hej, idagens program talades det om östrogenbehandling efter klimakteriet, något ni inte rekommenderar. Min fråga är: Gäller det även lokal behandling tex med Vagifem? Har använt detta i ca 7 år och har måttliga besvär med torra slemhinnor, bör jag sluta?

Elizabeth Johansson: Nej, det gäller inte lokalbehandling för kvinnor som inte haft bröstcancer. För kvinnor som har haft bröstcancer kan andra rekommendationer gälla.

Marita: Är det ärftlighet mellan prostatacancer till bröstcacer

Elizabeth Johansson:

I de fall där man har en skada på genen BRCA2 så finns det en koppling mellan prostatacancer och bröstcancer hos både män och kvinnor.

raili: Hej, jag gick igenom mammografi för ett år sen, de hitta en luten blåsa som de sög ur vätska o tittade på det och sa att det inte var något farligt, och kastade sprutan i soporna, är detta riktigt som det ska gå till eller ska alla prover skickas på analys?

Elizabeth Johansson:

I det fall du beskriver så kan det ha varit helt klart att det var en helt ofarlig cysta i ditt bröst. Ta kontakt med mottagningen igen och be om ytterligare information.

Orolig: hej! Är orolig för mina tre barn, att de har större risk att drabbas av cancer. Anledningen till det är att barnens pappa dog i malignt melanom, endast 38 år, samt att jag själv drabbades av HER 2 positiv och spridd bröstcancer vid 45 års ålder.

Niklas Loman:

Hej . Det är lätt att förstå din oro. Be att få en remiss till en cancergenetisk mottagning så får man titta ordentligt på hur släkten ser ut och vad det kan vara för risker för barnen! Det kan eventuellt vara så att risken är lägre än du tror.

Anne-Lie: Hur vanligt är det med återfall för lobulär bröstcancer?

Elizabeth Johansson: Vid all bröstcancer sammantaget så blir 8 av 10 kvinnor friska. Lobulär cancer har inte sämre prognos än ductal cancer men det är flera olika faktorer som spelar in, till exempel hur stor tumören är, om det finns cancerceller i lymfkörtlarna och om tumören använder hormoner för sin tillväxt.

Marita: Finns det genetiskt samband att pappan är op för prostatacancer, finns det ärftlighet till bröstcancer till dotter

Niklas Loman:

Vid mutation i BRCA2 kan risken vara förhöjd även för prostatacancer, det tar man hänsyn till då man bestämmer om man ska testa.

Leif: Kan det finnas någon korrelation mellan lymfom, sarkom, melanom och bröstcancer ?

Niklas Loman: Det kan vara värt att titta på det på ett noggrannare sätt än såhär. Det finns ett sällsynt syndrom som går med bl a sarkom och bröstcancer och som man kan testa för.

Ann: Kan hormonell bröstcancer vara ärftlig?

Elizabeth Johansson: Ja, den kan den. Om det finns flera släktingar på samma sida av släkten, i minst två generationer som har haft eller har bröstcancer så kan det finnas anledning att misstänka ärftlighet.

Sven: Kan Niklas förklara vad ett infiltrerande carcinom Her2 positivt innebär? Det lär väl finnas ett tilläggsbehandling som används samtidigt som cellgiftsbehandling pågår?

Niklas Loman: Vid denna typ av bröstcancer finns speciella antikroppar, herceptin bl a, som man kombinerar med cytostaika vid denna typ av bröstcancer.

Carolina: Jag undrar om det finns någon annan alternativ behandling än östrogen för mina klimakteriebesvär eftersom jag haft en hormonberoende tumör?

Elizabeth Johansson:

Det kan finnas det men frågan måste diskuteras med behandlande läkare som gör en individuell bedömning i just ditt fall.

Elizabeth Johansson: Tack för alla frågor, vi har inte hunnit besvara alla men hoppas att ni som fått svar är nöjda.

Niklas Loman: Tack för alla goda frågor, vi skriver så fingrarna blöder! Tyvärr har vi inte hunnit svara på alla. Niklas Loman

Hjälp råd och stöd (externa länkar):

Cancerfonden

Cancerrådgivningen

Bröstcancerförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet