Två personer rymde när en polis glömde nycklarna i arresten 2014. Påföljden för den ansvarige blev löneavdrag. Personen på bilden är inte direkt kopplad till artikeln. Foto: Fredrik Sandberg/TT

60 polisanställda har fått löneavdrag de senaste fem åren

Uppdaterad
Publicerad

En glömde vapnet på bensinstationen, en annan nycklarna i arresten – en tredje ”drog poliskortet” för att få in sin berusade kompis på krogen.

De senaste fem åren har 177 polisanställda varnats eller fått löneavdrag.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har behandlat 231 disciplinärenden mellan 2014 och 2018. Av dem utmynnade 117 i varningar – som är den lindrigaste formen av påföljd.

Många handlar om att poliser har förlagt eller tappat bort sitt tjänstevapen, ammunition, batong eller pepparsprej. En hel del bottnar även i att de har avlossat ett vådaskott eller på ett olämpligt sätt har blandat ihop sin roll som polis med händelser i privatlivet – exempelvis utnyttjat sin ställning.

Nekades inträde

En inspektör fick en varning efter att ha påpekat att han var polis när en entrévärd nekade en berusad person i hans sällskap inträde på en restaurang.

”Jag jobbar inte just nu men under vissa förutsättningar måste vi alltid träda i tjänst även om det inte är nu. Men jag ser ju vad ni gör och hur ni jobbar klart jag har koll på er”, sade mannen.

Personalansvarsnämnden motiverade sitt beslut med att det står klart att inspektören, efter att ha tillkännagett att han är polis, har ifrågasatt en entrévärds och en ordningsvakts beslut att neka en person inträde till en restaurang.

”Syftet var att beslutet skulle ändras. Något sådant är inte acceptabelt”, skriver nämnden.

Glömde vapen på toalett

Samtidigt har 60 polisanställda fått löneavdrag, den strängaste disciplinära påföljden. Ett löneavdrag är 25 procent av dagslönen och man kan få upp till 30 dagars avdrag.

Även här är vådaskott och glömda vapen relativt vanliga orsaker, men anledningarna spretar. 2014 fick en polis löneavdrag i fem dagar sedan han glömt nycklarna i dörren till arresten så att två personer rymde.

”Efter att de har kommit fria har de sedan kunnat ta sig vidare ut genom polishuset och har tillsammans lyckats fly ut i den intilliggande stadsbebyggelsen”, skriver personalansvarsnämnden i sin årsrapport.

I ett annat fall glömde en polis sitt tjänstevapen på en toalett på en bensinstation. En kund hittade vapnet och lämnade det till personalen som ringde polisen.

”En konkret risk har förelegat för att vapnet kunnat hamna i orätta händer och endast tillfälligheter har medfört att så inte blev fallet”, skriver nämnden.

Uppsåtligt fel

Lotta Gustavson, vice ordförande för personalansvarsnämnden, säger att varningar ofta ges när polisanställda gjort sig skyldiga till felbeteenden som inte är brott.

– Det kan vara om man av oaktsamhet eller uppsåtligen åsidosätter sina skyldigheter i anställningen, säger hon.

Löneavdrag kan å sin sida bottna i att den anställde har gjort fel med uppsåt, men man tittar också på hur felaktigt agerandet är i sig.

– Om man glömmer sitt tjänstevapen på offentlig plats, där allmänheten kan hitta vapnet, får man normalt sett ett löneavdrag eftersom det kan få så allvarliga konsekvenser – även om det beror på oaktsamhet. Om man glömmer vapnet i ett omklädningsrum på polisstationen, som är skalskyddad, brukar det bli en varning.

Disciplinära påföljder har ett förebyggande syfte och är till för att den anställde inte ska upprepa ett felbeteende, menar hon.

– Men det handlar också om allmänhetens förtroende, att vi ska ta felaktiga ageranden på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.