Arkivbild. Foto: Mike McCleary/TT

SMHI klass 2-varnar för storm under nyårsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Snöfall och regn följt av mycket kraftig blåst. Vädermässigt går Sverige en ruggig nyårshelg till mötes. SMHI har gått ut med en klass 2-varning för storm under nyårsdagen.- Man kan jämföra det med någon form av semi-snöstorm, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Kulingvarning råder på samtliga farvatten från Skagerrak ända upp till Bottenviken. På nyårsaftonens eftermiddag uppgraderade SMHI till klass 2-varning för norra Upplandskusten, i Roslagen och på Gotland.

– Det kommer att drabba Uppland först nu under kvällen och natten, och sedan först under onsdagen kommer det att drabba Gotland under förmiddagen, säger Nils Holmqvist och fortsätter:

– Man kan jämföra det med någon form av semi-snöstorm. Det kommer också att påverka färjetrafiken till och från Gotland.

Varningen gäller nordliga stormbyar på upp till 28 m/s med risk för kringflygande föremål, stora skador på skog och byggnader.

– Blir det så illa som befarat bör man stanna inomhus när det blåser som allra mest. Det finns ju risk för att vinden drar ner takpannor, fäller ett och annat träd eller kanske en gren. Dessutom blir det väldigt svårt att gå ute, säger Nils Holmqvist.

Men det börjar redan på nyårsnatten då SMHI klass 1-varnar för hård vind i Västra Götaland län, Bohuslän och Göteborg samt hela Skåne. Även i Dalarnas län, Jämtland och hela fjällkedjan råder en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar under nyårsdagen, ofta i kombination med nederbörd.

Snöfall och blixthalka

Längs Norrlandskusten blåser det något mindre, men där råder i stället klass 1-varning för kraftigt snöfall.

– Lokalt kan det komma femton centimeter nysnö vilket är helt normalt. Men då snöfallet senare under nyårsafton ser ut att övergå i regn kan det bli ishalka på vägarna, så den som är på väg till nyårsfirande i bil bör ta det försiktigt, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

SMHI har också utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i både inlandet och längs kusten i Gävleborgs län.

Avslutningen på året blir även rejält blåsig med klass 1-varning för hård vind längs hela västkusten. I fjällen kan vinden orsaka mycket besvärliga förhållanden. Under kvällen avtar blåsten i norr samtidigt som temperaturen stiger över hela landet

– Det blir ovanligt varmt för årstiden med plusgrader långt upp i södra Lappland, säger Tora Tomasdottir.

Massiv moln-dominans

Vid tolvslaget dominerar molnen över hela landet. I söder rejält blåsigt, längre norrut risk för regn och blötsnö. Några luckor i molntäcket finns det dock hopp om, även om de är små:

– Fick jag välja skulle jag fira in det nya året i norra Värmland eller södra Dalarna, där kan det bli en del klara områden lokalt.

Var i landet blir vädret eländigast?

– Det beror på vad man tycker mest illa om. Den som hatar blötsnö och regn ska inte resa till södra Tornedalen medan den som inte vill ha frisyren sönderblåst vid tolvslagets fyrverkerier bör undvika västkusten.

Senare i veckan blir det svängigt värre då kall luft tillfälligt rasar ned över landet. Minusgrader i större delen av landet innan nästa puls av mildluft kommer med ny nederbörd och blåst.

Läs den senaste väderprognosen här.

Vindbyar från 25 m/s upp til 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.