SVT:s fast anställda meteorologer 2016: Nils Holmqvist, Åsa Rasmussen, Helen Tronstad, Pererik Åberg, Deana Bajic, Jannicke Geitskaret, Pia Hultgren och Per Stenborg. Foto: SVT/Janne Danielsson

Vädret under 60 år: Från tuschpenna till satelliter

Uppdaterad
Publicerad

Vädret har funnits med sedan SVT:s tidigaste år. I början begränsades sändningarna till fredagar då Aktuellt inledde med en tre minuter lång vädersändning. Men ganska snart hamnade vädret sist i nyhetsprogrammen.

Först ut i Aktuelltsändningen 1958 var Leo Rannaleet. Andra pionjärer hette Bengt Thorslund, Gösta Salomonsson och Gösta Sjölander.

Meteorologer på SMHI i Norrköping som jobbade för SVT 1975. Från vänster John Pohlman, Gösta Salomonsson, Karl-Einar Karlsson, Curry Melin, Rune Joelsson och Stig Ahlgren. Foto: SVT Bild/Bertil S-son Åberg
SVT 60 år

Pappersark och tuschpenna

Tekniken var enkel; stora pappersark där väderkartan ritats upp för hand med krita eller tuschpenna. Meteorologerna hade gott om tid och kunde bygga upp prognosen på ett pedagogiskt sätt. Ibland ritades en del av informationen in under sändningens gång.

Redan 1960 fick vi vår första kvinnliga TV-meteorolog då Mona Lidman medverkade i programmet Söndagsbilaga.

Långt in på 1970-talet var kartorna fortfarande handritade men nymodigheter som skjutbara väggar och kartkaruseller infördes och man började använda pekpinne.

Glada solar i Stockholm

I ABC, det lokala nyhetsprogrammet som sändes från Stockholm, ritades kartor för hand ända till början på 2000-talet och många av oss minns nog Stig Ahlgrens glada solar.

Meteorologen Stig Ahlgren ritade gärna glada solar på väderkartan. Foto: SVT

I riksprogrammen övergav man handritade kartor i började på 1980-talet och kartkarusellen ställdes undan. Kartorna ritades nu i ett ritprogram på datorn. Samtidigt gick man över till så kallad chromakey-teknik och en blå skärm blev meteorologens arbetsplats.

Grön skärm i stället för karta

Denna teknik ger tittaren en skarpare karta och meteorologen en lite mer komplicerad arbetssituation! Man ser inte kartan utan pekar på en blank blå skärm. Var man ska peka ser man i sidomonitorer som finns på varje sida, strax utanför tv-bilden. På 2000-talet byttes den blå skärmen mot en grön, vilket innebar att meteorologen kunde ha på sig en blå kavaj eller klänning.

Pohlmans annorlunda prognoser

I början av 1980-talet fick vi också lära känna John Pohlman, först i Östnytt där prognoserna ibland levererades på minst sagt spektakulära sätt. Jag tänker till exempel på den gången John hoppade fallskärm eller dansade i hällregnet längs Norrköpings avenyer. Sedan flyttade John till Stockholm och blev Rapports egen meteorolog.

På 1990-talet dök den ”långhårige meteorologen” Pär Holmgren upp. Tittarna lade mycket fokus på håret, medan Pär var mer engagerad i att bygga upp en väderredaktion med modern utrustning, god kommunikation med tittarna och efterhand också en intressant webbsida. Ett arbete som fortfarande pågår.

”Den långhårige meteorologen” Pär Holmgren 1990. Foto: SVT

Radar och satelliter

I takt med att datorer blivit allt kraftfullare har väderkartorna blivit flera och mer detaljerade. I dag kan vi följa vädret med radarsekvenser och detaljerade satellitbilder. Rörliga bilder på hur regn- eller snöområden väntas röra sig tillhör vardagen. 

Snabbare datorer innebar också snabbare produktion och snabbare överföringstider och 2004 kunde SVT börja sända vädersändningar också i de regionala nyhetssändningarna. Under flera år var det Jannicke Geitskaret som stod för dessa sändningar.

SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret 2004. Foto: SVT

2016 består SVT:s Väderredaktion av åtta fast anställda meteorologer och fyra vikarier. Vårt jobb består i dag inte bara av vädersändningar på tv. Vi tillhandahåller också kartor, vädergrafik och väderartiklar på webben och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT 60 år

Mer i ämnet