”Annie Lööfs förslag att Alliansen ska bilda regering med stöd av Miljöpartiet avfärdas av både Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet”, skriver Mats Knutson, SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: Vägen till framgång för Annie Lööf stängd redan från början

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nu är det upp till bevis för Annie Lööf. Men sannolikheten är stor att även hon misslyckas med sitt sonderingsuppdrag. Uteslut dock inte att de förhandlingar som nu börjar slutar med att Stefan Löfven blir statsminister.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Regeringsbildningen drar ut på tiden och det politiska dödläget består. Både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) har misslyckats med sina sonderingsuppdrag. Båda har dessutom röstats ner av riksdagen.

Nu tycks Annie Lööf vara fast besluten att försöka dyrka upp de låsta positionerna.

Regeringsbildningen

Där Kristersson och Löfven har misslyckats finns det en möjlighet till framgång för den som är beredd att lyssna, är hennes första besked. Och det finns realistiska regeringsalternativ som ännu inte prövats fullt ut, slår hon vidare fast.

Nu är Annie Lööfs plan att sätta sig i förhandlingar med samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att försöka få fram en regering som kan driva igenom en bred reformagenda, baserad på Alliansens politik. De politiska sakfrågorna först, statsministerfrågan därefter, är Annie Lööfs plan.

Frågan är dock hur realistisk denna plan är. Det finns nämligen en rad hinder.

Vägen stängd

Stefan Löfven anser till exempel att regeringsfrågan måste lösas innan han är beredd att gå in i förhandlingar om politiska sakfrågor. Socialdemokraterna kommer heller under inga omständigheter att släppa fram en Alliansregering, lika lite som Moderaterna kommer att släppa fram en regering där Stefan Löfven är statsminister.

Någon samlingsregering vill dessutom varken Socialdemokraterna eller Moderaterna ha. Och Annie Lööfs förslag att Alliansen ska bilda regering med stöd av Miljöpartiet avfärdas av både Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Vägen till framgång för Annie Lööf ser alltså ut att vara stängd redan från början.

Strategiskt mål

Att Socialdemokraterna ändå är positiva till hennes sonderingsuppdrag beror i stället på att de tror att det kan gynna deras egen ambition att Stefan Löfven ska kunna fortsätta som statsminister. Socialdemokraternas förhoppning är att Lööfs sonderingsuppdrag med tonvikt på att diskutera sakfrågor ska leda till öppningar mellan partierna.

Genom dessa förhandlingar hoppas Socialdemokraterna kunna närma sig Centerpartiet och i nästa steg förmå Annie Lööf att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Socialdemokraterna har länge talat om ett blocköverskridande samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Det är alltid ett strategiskt mål för Socialdemokraterna att bryta upp Alliansen. Och efter onsdagens beslut i riksdagen då både C och L röstade nej till Ulf Kristerssons som statsminister hoppas Löfven på en ny möjlighet.

Allvarlig svekdebatt

Det alternativ Socialdemokraterna ser framför sig är en koalitionsregering eller ett organiserat samarbete i riksdagen med Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna.

Men både Centerpartiet och Liberalerna gick till val på att avsätta Stefan Löfven. Att släppa fram honom som statsminister skulle leda till en allvarlig svekdebatt bland borgerliga väljare.

Å andra sidan finns tecken som tyder på att både Annie Lööf och Jan Björklund värderar sitt andra vallöfte till väljarna betydligt högre, dvs att i alla lägen blockera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Därför röstade de också nej till Kristersson som statsminister.

Och faktum är att varken Lööf eller Björklund har stängt dörren till att släppa fram Löfven som statsminister. De sonderingssamtal som nu inleds innebär därför en ny möjlighet för Löfven att närma sig både Centerpartiet och Liberalerna.

Inte realistiskt

Och även om Annie Lööf vid sin presskonferens i eftermiddags underströk att hon vill hålla ihop Alliansen är det inte realistiskt i denna situation. För att lyckas med sitt sonderingsuppdrag måste hon med all sannolikhet släppa taget på Alliansen.

Annars kan hon inte nå sitt strategiska mål att nå en uppgörelse över blockgränsen för att blockera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet