Den fullvuxna vägglusen är lik en äppelkärna i både färg, form och storlek. Foto: Robin Haldert/TT

Vägglöss ökar på tåg och båtar i takt med att vi reser allt mer

Uppdaterad
Publicerad

Sanering av vägglöss på tåg, båtar och flygplan blir allt vanligare. Okunskap och att vi reser mer i dag än tidigare är två av orsakerna, enligt saneringsbolagen.

Sanering av vägglöss blir allt vanligare på färdmedel som båtar, tåg och flygplan, rapporterar P4 Stockholm.

– Vägglösen har generellt ökat i samhället och då finns det en större risk för att de följer med oss människor. Folk är mobila och rör sig mer i dag och då är det klart att det finns mer risker, säger entomolog Thomas Persson Vinnersten vid Anticimex till SVT Nyheter.

Ofta sprids de med bagage när vi reser.

Resistenta mot bekämpningsmedel

Enligt Persson Vinnersten har man sett en ökning av vägglössen i hela västvärlden sedan början av 2000-talet. Vissa äldre bekämpningsmedel är förbjudna i dag och en del vägglöss är dessutom resistenta mot de bekämpningsmedel som får användas.

– Det är kemikalierna som de blir resistenta mot och det blir vägglössen om man överanvänder det. Det är alltid några som klarar sig lite bättre och som får avkommor som klarar sig ännu bättre, säger Thomas Persson Vinnersten.

Också Andreas Olsson, operativ driftchef på Nomor, säger att vägglössen har ökat kraftigt de senaste åren. Från 2011 till och med 2018 ökade företagets saneringar från drygt 3 000 till knappt 24 000.

– Att bli drabbad är ren otur. Den mesta spridningen är social spridning, till exempel på städutrustning, säger Andreas Olsson till SVT Nyheter.

Öka kunskapen

I dag finns det nya saneringsmetoder som ånga, värme och kisel som professionella sanerare använder sig av. Men både Persson Vinnersten och Olsson menar att okunskap om skadedjuret är det största problemet.

– Genom att öka sin medvetenhet för hur de ser ut så minimerar man risken att drabbas av dem, säger Thomas Persson Vinnersten.

– Vet du var de trivs och har kunskap om det så tittar man automatiskt lite extra när vi till exempel kommer till ett hotellrum, för vi vet vad vi ska titta efter, säger Andreas Olsson.

Så undviker du vägglöss

  • Ha koll på hur vägglusen ser ut. Som nykläckt är den vit och genomskinlig, medan en fullvuxen vägglus ser ut som en äppelkärna i både form, färg och storlek.
  • Ha koll på var vägglusen kan gömma sig. Ofta i små skrymslen och vrår nära sängen.
  • Leta efter vägglusspår. De ser ut som svarta små prickar.
  • Vägglös sprids ofta med bagage, så när du tar in på hotell ska du helst ha väskan stängd och placera den en bit från sängen.
  • Skaka av kläder och annat som du haft i din väska när du kommer hem från din resa. Dammsug gärna väskan.

Källa: Entomolog Thomas Persson Vinnersten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.