Övervakningsfilmen visar hur mannen attackerar en skyddsvakt utanför Rosenbad. Foto: AftonbladetVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vakt anfölls utanför Reinfeldts kontor

Publicerad

I det tysta har en attack utanför regeringshögkvarteret avvärjts. En 24-åring anföll en beväpnad skyddsvakt utanför Rosenbad, uppger Aftonbladet. Han ville skjuta monarken ”för att kungen förstör hans hemland”.

Incidenten inträffade den 6 augusti i år och hade kunnat få mycket allvarliga konsekvenser. Helt plötsligt går en knivbeväpnad man till attack mot en av skyddsvakterna utanför regeringskansliet.

I förhör uppger mannen att planen var att komma åt vaktens vapen, uppger Aftonbladet. På övervakningkamerans bilder syns hur 24-åringen brottas med vakten, slår mot kroppen och sliter och drar i pistolen.

Vanföreställning
Det visar sig att mannen är en 24-åring från Brasilien som kommit till Sverige med ett enda mål: att döda kungen.

”Jag ville skjuta den svenske kungen för att förhindra honom från att förstöra Brasilien”, uppger gärningsmannen i den rättsmedicinska undersökningen. Enligt mannens uppfattning skulle kungen ha betalat ett annat europeiskt land för att det skulle bränna ner Brasilien.

Dramat fick en lycklig upplösning. Två förbipasserande byggarbetare ingrep och strax därefter övermannades mannen av Rosenbads vaktstyrka. Varför mannen slog till utanför regeringshögkvarteret och inte utanför Slottet eller Drottningholm är oklart.

Att en skyddsvakt angrips på det sättet utanför Rosenbad ska aldrig ha hänt förut. Säkerheten är nu förstärkt runt Rosenbad och departementen. Under rättegången, som hölls helt utan uppmärksamhet, erkände 24-åringen allt och genomgår nu en rättspsykiatrisk undersökning, uppger Aftonbladet i dag. Rosenbad vill inte kommentera incidenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer