Visa alla (2)
Visa alla (2)

Borg öppnar för höjd skatt

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste årens skattesänkningar säger nu finansminister Anders Borg att det kan vara dags att höja skatten för att förstärka utbildningssystemet.

– Vi står på väldigt stabil grund. Vi har starkare offentliga finanser än nästan alla andra europeiska länder, sade finansminister Anders Borg i valårets första ekonomidebatt i Agenda på söndagen.

Att statsfinanserna går med underskott förklarade han med att det behövs under lågkonjunktur.

– När man försöker styra undan från en väldigt djup och långvarig internationell lågkonjunktur – ja, då ska man ha vissa underskott. Det är det som behvövs för att skydda Sverige från arbetslöshet, sade Borg.

– Nu när vi ser att ekonomin gradvis kommer tillbaka är det klart vi ska tillbaka till både balans och överskott, sade finansministern.

”Rycker på axlarna”

Föga förvånande var Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, inte överens med finansministern.

– Det är klart att är man, som Anders Borg, i politiken med en enda uppgift, att sänka skatten – ja, då kan man rycka på axlarna åt budgetunderskotten, sade hon.

– Men om man som jag bryr sig om hur barnen har det i skolan, hur de äldre har det på äldereomsorgen och om vi har en bra sjukvård till alla – då vill man vara med och ta ansvar för statens finanser, sade Magdalena Andersson.

– I Alliansens valmanifest för fyra år lovade ni att det bara skulle bli stora skattesänkningar om det var överskott i finanserna. Ni lovade alltså att inte låna till skattesänkningar, sade hon.

– Ändå är det det ni gör, både i år och förra året. Varför går det bra nu att låna till dessa vidlyftiga skattesänkningar? frågade Magdalena Andersson.

”Skydda invånarna och välfärden”

Anders Borg försvarade skattesänkningarna med att de behövts som skydd mot den mycket besvärliga internationella lågkonjunkturen.

– Det är självklart att ett land som har industrivärldens kanske starkaste finanser ska skydda sin arbetsmarknad, sin välfärd och sina invånare. Vi kommer tillbaka till balans och överskott före nästan alla andra, sade han.

Borg öppnar för skattehöjningar

Anders Borg kan till och med tänka sig skattehöjningar.

– Vi är inte i ett läge där vi har råd med några stora skattesänkningar. När vi blickar framåt kan det bli aktuellt med vissa skattehöjningar. Det kommer vi att redovisa krona för krona i vårt valmanifest, sade finansministern.

Vad det handlar om, enligt Anders Borg, är att höja skatter för att förstärka utbildningssystemet. 

Finansministern anklagade Socialdemokraterna för att vilja höja skatterna kraftigt för att bygga ut bidragssystemet.

– Vad man talar om är inte att höja skatten för utbildning, vilket vi möjligtvis kommer att behöva göra under åren framåt, sade Anders Borg.

Partistämman

Magdalena Andersson satte inte mycket tilltro till finansministerns tal om skattehöjningar.

– Här har vi alltså Anders Borg som kämpat med näbbar och klor för att få genom den sista skattesänkningen på tre miljarder kronor för dem som tjänar mest. Och nu pratar du om skattehöjningar, men den moderata partistämman har just beslutat om ytterligare skattesänkningar, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet