Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Våld eller övergrepp förekommer i en majoritet av alla vårdnadstvister. Något som Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet, anser är oroväckande. Foto: SVT

Våld osynligt i vårdnadsdomar – risk för barnet

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om våld eller övergrepp finns i en majoritet av fallen där föräldrar tvistar om vårdnad, boende eller umgänge.

Men i många fall vägs inte våldet in i besluten när fallen avgörs i domstol, enligt en kartläggning av Jämställdhetsmyndigheten.

Vid en separation är risken för grovt våld eller mord på kvinnor som störst. I många fall är barn inblandade och har själva blivit utsatta eller fått bevittna våld, enligt Jämställdhetsmyndigheten.

– Det finns en bristande kunskap kring våldsutsatthet och dess konsekvenser för såväl vuxna som barn.  Man tar inte hänsyn till att det är ojämlika maktförhållanden i de här fallen när en är våldsutövare och en annan är utsatt för våld, säger Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.

I maj förra året fick myndigheten i uppdrag att kartlägga hur uppgifter om våld eller andra övergrepp av den ena föräldern mot den andra föräldern beaktas i mål som berör tvister kring vårdnad, boende eller umgänge. Sedan dess har domar och utredningsunderlag från Sveriges 48 tingsrätter gåtts igenom och totalt 814 domar granskats. Samtliga domar har meddelats efter det att barnkonventionen blev lag i Sverige.

”Hög och bekymmersam siffra”

I domarna framkom uppgifter om våld eller andra övergrepp av en förälder mot den andra föräldern, en partner eller ett barn i 518 fall, motsvarande 64 procent av fallen. En siffra som Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet, anser hög och bekymmersam.

– Det är väldigt olyckligt ur ett barnperspektiv. Alltid när det påstås våld är det barn som far illa i en konflikt mellan föräldrar, säger hon.

I 61 procent av de 814 fallen hade domstolen fastställt överenskommelser mellan föräldrar. I de resterande fallen, 198 stycken, behövde domstolen i stället fatta beslut om vad som skulle gälla. Även i en majoritet av dessa mål framkom uppgifter om våld eller övergrepp mot barn eller av en man mot en kvinna. I 13 procent fanns uppgifter om våld eller övergrepp av en kvinna mot en man.

I vilken utsträckning detta lyfts fram i målen skiljer sig åt mellan domstolarna. I en stor andel av domarna framkommer inte omfattningen, eller så framgår inte de uppgifter som finns i de bilagda utredningarna om våld och övergrepp i själva domen. Det går alltså inte att utläsa av beslutet om rätten faktiskt har tagit hänsyn till uppgifterna eller inte.

Domstolar ska särskilt beakta två saker i vårdnadstvister, säger Mia Edwall Insulander. Det ena är risken att ett barn far illa och det andra är barnets behov av att ha kontakt med båda sina föräldrar.

– Min erfarenhet som advokat är att det finns en tendens att lägga större vikt vid barnets behov av kontakt med båda sina föräldrar än riskerna för ett barn, säger Mia Edwall Insulander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer