Foto: Scanpix.

Våldsbrotten minskar i hela västvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Global trend. Färre skadas i gatuvåld.

Det begås inte lika många mord längre och gatuvåldet minskar, det visar en genomgång som Dagens nyheter gjort. 2012 mördades 62 personer i Sverige, det är en halvering jämfört med slutet av 80-talet.

Global trend

Trenden tycks vara likadan i resten av västvärlden. USA kan visa upp en halvering av antalet mord – i New York är staden på väg mot en mordsiffra som inte setts sen 1950-talet.

Även antalet offer för gatuvåld minskar. De senaste fem åren har sjukhusen i Stockholm tagit emot 30 procent färre skadade i gatuvåld.

Social kontroll

Varför våldsbrotten har gått ned är inte kartlagt, däremot så spekulerar kriminologen Jerzy Sarnecki i att vi helt enkelt har blivit mer civiliserade.

– Egentligen är det en del av en långsiktig utveckling. Med ungdoms- och antiauktoritetsrevolten på 1960- och 1970-talet följde en ökning av brotten, men sedan dess har den sociala kontrollen i samhället ökat igen, säger han till DN.

Gänguppgörelser ökar

Den enda typen av våldsbrott som trots allt ökar är kriminella gänguppgörelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer