Foto: SVT Design

Dömd för barnvåldtäkt beviljas resning av HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen (HD) har beviljat resning i ett mål där en man dömdes för att ha våldtagit sin minderåriga dotter under sju år.

Mannen dömdes till 14 års fängelse och enligt hovrättens dom ska han ha våldtagit sin dotter upp till 200 gånger under 1983-1990.

Domarna bygger i stort på dotterns berättelser. Senare har hon berättat om andra våldtäkter, med inslag av sadistiskt och rituellt våld, där polisen kunnat visa att en del av uppgifterna var falska.

De nya uppgifterna gör henne mindre trovärdig och därför ska frågan prövas igen, anser HD.

– Det är naturligtvis ofattbart skönt att höra och det måste vara en stor lättnad för honom, säger Thomas Olsson, 65-åringens advokat.

Övervåld med inslag av tortyr

Den i dag 65-årige mannen dömdes i februari 2003 mot sitt nekande, för våldtäkt och grov våldtäkt.

Han ska ha förnedrat dottern och utsatt henne för ”kraftigt övervåld med inslag av ren tortyr”, enligt hovrätten. Våldet bestod bland annat i att han brände henne med cigaretter, skar henne med rakblad och band fast hennes armar.

Domen bygger på vad dottern har sagt, bland annat till sin terapeut. Hovrätten avfärdade en teori om att uppgifterna ”var sprungna ur terapi”.

Nya berättelser fick HD att tvivla

2007 började dottern berätta om nya, systematiska våldtäkter som hon utsatts för av flera personer. Men utredningen lades ned.

HD noterar att det med några få undantag, bland annat undersökning av flickan över tio år efter sista övergreppet, saknas stödbevisning utöver flickans berättelse.

Riksåklagaren (RÅ) ansåg inte att det fanns skäl för resning. Det som dottern har berättat om på senare år betyder inte att hennes tidigare berättelse inte är tillförlitlig.

Enligt RÅ utsattes flickan för extremt omfattande brottslighet från sin pappa. Hon kan ha fått sådana psykiska skador av detta så att det är svårt att bedöma de ”i vissa delar närmast osannolika” saker hon berättat på senare år.

Inte heller kvinnan själv ansåg att pappan skulle beviljas resning.

Kan få högt skadestånd

En åklagare ska nu ställning till om en ny rättegång ska hållas, eller om åtalet ska läggas ned. Om åtalet läggs ner tar domstolen det formella beslutet om en friande dom.

– Man har börjat ifrågasätta de bedömningar som gjordes i den här typen av mål under 1990-talet och tidigt 2000-tal. Det har inneburit att det har blivit ett antal fall där det har beviljats resning, säger Thomas Olsson.

Skulle mannen frias, efter att ha suttit fängslad i tio år, kan han få rätt till ett mycket högt skadestånd.

I flera liknande fall har män fått resning, och sedan friats, från anklagelser om sexövergrepp.

Ett av de mest uppmärksammade är ”fallet Ulf”, där två män dömdes till fängelse för övergrepp mot den enes dotter. Även där kom anklagelserna fram i terapi.

Efter tre år i fängelse beviljades de resning, vilket ledde till friande dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer