Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen vill göra om systemet. Foto: Finansinspektionen/TT

”Valfriheten skapar för många förlorare”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionssystemet har fokuserat för mycket på valfrihet. Den kritiken kommer från generaldirektör Erik Thedéen, tidigare moderat statssekreterare i Anders Borgs finansdepartement. Han vill minska antalet fonder radikalt för att skydda konsumenter från lycksökare och skojare.

SVT Nyheter har i dag visat att de allt fler utlandsregistrerade fonderna har betydligt högre avgifter än svenskregistrerade fonder. Samtidigt ger de sämre avkastning. Och nu växer kritiken mot hela pensionssystemet. 

Erik Thedéen som i dag är generaldirektör på finansinspektionen säger till SVT Nyheter att man måste göra om systemet så att man skyddar de stora mängder konsumenter som riskerar att välja för dyra fonder, eller bli lurade av marknadsförare. 

– Det är ett statligt tvångssparande. Då måste konsumentskyddet vara oerhört högt. Här har det istället tiltat för mycket åt valfrihet, säger Erik Thedéen. 

”Uppenbart att vi behöver göra om systemet”

Han hänvisar till ekonomisk forskning som visat att valfrihet ofta styrs av känslor, och av oseriös marknadsföring, och bara fungerar om konsumenten förstår sig på alla alternativ. Det gäller inte dagens 850 fonder inom pensionssystem, tycker han. Det skall vara svårt att göra fel, tycker han, så är det inte i dag.

LÄS MER: Utländska pensionsfonder dyrare och sämre

– Det är uppenbart att vi behöver göra om systemet ordentligt och Det skulle räcka med 10-15 fonder, som man kan ha bra koll på och ändå kan individen välja risknivå. 

Per Molander är tidigare generaldirektör som utrett PPM-systemet och andra samarbeten mellan stat och näringsliv. Han ser få vinnare på dagens dyra systemsystem: 

– Vi håller en dyr infrastruktur, för att tillgodose en efterfrågan från en liten minoritet som, företrädesvis är högutbildade höginkomsttagare och personer med närhet till bank – och finanssektor.  

Man vill värna om valfriheten

Det pågår en översyn av pensionssystemet, men man vill ändå värna valfriheten, framför allt på den borgerliga sidan. Flera partier vill att alla de bästa fonderna på marknaden ska finnas valbara inom premiepensionssystemet.  Baksidan är att ännu fler förvaltare för 850 fonder skall försörjas. Och att det är svårare och dyrare för myndigheten att hålla koll på så många aktörer. 

Utredningen av pensionssystemet har föreslagit ökad kontroll på alla de fonder som ska få vara med i systemet, men såväl Finansinspektionen som Pensionsmyndigheten har skrivit mycket kritiska remissvar till utredningen.  De vill ha större ingrepp, och ifrågasätter nyttan med det stora antalet fonder.

LÄS MER: Så skyddar du dig i fonddjungeln

Pensionsmyndigheten menar att det krävs helt andra åtgärder för att få bukt med problemet med oseriösa och kriminella aktörer på PPM-marknaden. I Falcon Fonder fattas 1, 2 miljarder och ledningen är polisanmäld, precis som nu senast för bolaget Allra. Finansinspektionen ifrågasätter varför det överhuvudtaget skall finnas möjlighet i pensionssystemet att ”hamna i placeringar som medför att sparandet riskerar att gå förlorat”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer