En stor del av väljarna tycker att den gångna valrörelsen präglades av osaklighet visar en mätning gjord av DN/Ipsos Foto: TT

Väljarna dömer ut valrörelsen som osaklig i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Årets valrörelse upplevdes som osaklig och får ett rekordlågt betyg av väljarna, visar en mätning gjord av DN/Ipsos.

– Alla partier måste fundera på vad de har för ansvar och vad de kan göra för att ge väljarna bättre valrörelser, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till tidningen.

Det har gått lite drygt tre veckor sedan svenska folket gick till valurnorna och nu pågår regeringsförhandlingar inför den kommande mandatperioden.

Väljarna är inte nöjda med den valrörelse som nu är över, visar en mätning gjord av opinionsinstitutet Ipsos på uppdrag av Dagens Nyheter.

Fyra av tio betecknar valrörelsen som dålig eller mycket dålig, visar mätningen. Det är en fördubbling jämfört med efter 2006 års val samtidigt som andelen som tycker valrörelsen varit bra eller mycket bra har halverats under samma period.

Väljare gillar inte smutskastning

Ipsos har även bett de tillfrågade bedöma hur pass saklig de tycker att valrörelsen har varit – och där pekar svaren i samma riktning. 40 procent av de svarande sammanfattar valrörelsen som osaklig eller mycket osaklig.

Mätningen är en indikation på att väljarna ogillar smutskastning och bråk, menar Niklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos. Däremot ger undersökningen inget svar på varför man är missnöjd.

– Det vi ser i våra undersökningar är en väldigt olycklig utveckling. Alla partier måste fundera på vad de har för ansvar och vad de kan göra för att ge väljarna bättre valrörelser, säger han till tidningen.

Mätningen visar även att dem som röstade på M, KD. L och SD är något mer positiva till valrörelsen jämfört med de som inte röstade för ett maktskifte.

Geografiskt sett är boende i mindre orter och på landsbygden även något mer positivt inställda till valrörelsen jämfört med dem som bor i större städer, visar mätningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.