Statsminister Stefan Löfven besöker gränskontrollen vid Hyllie station i Malmö för att träffa gränspolisen som berättar hur gränskontrollerna fungerar. Foto: TT

Väljarna om nya flyktingpolitiken: Nödvändigt – men för sent

Uppdaterad
Publicerad

Bra, men alldeles för sent. Så tycker väljarna om regeringens besked att flyktingpolitiken nu görs om och stramas åt rejält. Det visar en opinionsundersökning som Novus har genomfört på uppdrag av SVT Nyheter.

Mycket har hänt på väldigt kort tid i Sverige när det gäller flyktingpolitiken. Så sent som i slutet av september rapporterade bland annat Dagens Nyheter om hur stödet för att ta emot fler flyktingar ökade. Då var det fler bland väljarna som ville ta emot fler än de som ville ta emot färre.

Presenterade åtgärder

I dag, två månader senare, har ytterligare 80.000 flyktingar anlänt till Sverige, och regeringen beskriver situationen som ett allvarligt krisläge för nationen.

#flykt

I tisdags presenterade man en rad åtgärder i Sveriges flyktingpolitik. Lagändringarna ska gälla i tre år och innebär bland annat följande:

Tidsbegränsade uppehållstillstånd, begränsad anhöriginvandring, skärpta försörjningskrav och utvidgade id-kontroller.

Många tycker det var nödvändigt

50 procent av väljarna anser att detta var nödvändigt, visar SVT Nyheters undersökning. Ytterligare 25 procent anser att de åtgärder som har presenterats inte är tillräckliga. 13 procent anser att åtgärderna som regeringen presenterade är för drastiska.

Under hösten har många kritiserat regeringen för att de inte har agerat på den tilltagande flyktingströmmen.

Regeringen har försvarat sig med att utvecklingen har varit oväntad, att det har kommit så många på så kort tid. Den förklaringen biter inte på väljarna.

I vår undersökning anser 67 procent att regeringen har agerat för långsamt kring flyktingfrågan. 14 procent tycker att regeringens åtgärder kommer i rätt tid, medan endast 9 procent anser att åtgärderna är förhastade.

Löfven: ”Ingen kunde förutse ökningen”

Vid en pressträff på riksdagen i dag kommenterade statsminister Stefan Löfven SVT Nyheters undersökning:

– Vi har efter halvårsskiftet haft en dramatisk ökning av asylsökande och väldigt få kunde förutse att den skulle komma så snabbt och hålla i sig så länge.

– Nu har vi lagt ett skarpt förslag med många åtgärder som enligt vår uppfattning kraftigt kommer minska asylsökandet. Vi ser nu till att vi kan ta emot på ett bra sätt. Det vill svenska folket. Men samtidigt fortsätter vi att stärka välfärden. Det vill också svenska folket.

Massiv intern kritik

När regeringen i tisdags presenterade sina åtgärder frågade många hur Miljöpartiet har kunnat gå med på dessa åtstramningar, Men opinionsundersökning visar att endast 34 procent av Miljöpartiets väljare anser att regeringens åtgärdspaket är för drastiskt. 48 procent av MP:s väljare anser att det var nödvändigt, 4 procent tycker inte ens att det var tillräckligt. Siffror som antyder att miljöpartister i allmänhet inte skulle vara särskilt upprörda över regeringens åtgärder.

Samtidigt har partiet fått massiv kritik internt för uppgörelsen, uppger flera personer i partiets ledning som SVT Nyheter talat med. Marginalen ska bara ha varit en rösts övervikt vid den avgörande voteringen.

Stödet verkar borta

Det tidigare så starka stödet för att ta emot fler flyktingar verkar vara borta. På frågan om det är rätt eller fel att minska antalet asylsökande svarar 72 procent att det är rätt, medan 15 procent anser att det är fel.

Fakta:

Undersökningen genomfördes under den 25 november, på uppdrag av SVT Nyheter, i Novus Sverigepanel med 1.183 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18-79.

Frågorna ovan löd:

  • – Vad tycker du om regeringens förslag?
  • – Om du tänker på regeringens agerande kring flyktingfrågan, hur anser du att de har agerat?
  • – Anser du att det är rätt eller fel av Sverige att försöka minska antalet asylsökande till Sverige?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet