”Det är svårt att placera oss i den klassiska höger/vänster-skalan,” säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: TT

Väljarna uppfattar Sverigedemokraterna som ett högerparti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är enligt egen utsago ett mittenparti, men över sju av tio väljare uppfattar att Sverigedemokraterna är ett högerparti.

– Det här är ett kommunikationsproblem för partiet, säger SVT:s politiska kommentator.

Sverigedemokraterna är ett parti som definierar sig som ett mittenparti på den politiska vänster/höger-skalan, men när Novus på uppdrag av SVT Nyheter frågar 1.000 personer hur de ser på Sverigedemokraterna svarar en klar majoritet, över sju av tio väljare, att partiet är ett högerparti.

Gruppledaren inte förvånad

Det är bara drygt en av tio väljare som uppfattar Sverigedemokraterna som ett mittenparti.

Almedalen 2017

– Jag är inte speciellt förvånad över de här siffrorna, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

– Det är svårt att placera oss i den klassiska höger/vänster-skalan eftersom att vi står i mitten när det gäller fördelningspolitik och synen på välfärdsstaten, men också höger om mitten i vissa värdefrågor som försvars- och invandringspolitik, säger han.

LÄS MER: SD: Ta bort ofrivilligt skiftarbete i vården

”Skulle riskera stöta bort S-väljare”

Enligt SVT Nyheters politiska kommentator är det inte överraskande att Sverigedemokraterna ogärna kallar sig för ett högerparti.

– Skulle de kalla sig för ett högerparti skulle det riskera att stöta bort de socialdemokratiska väljarna, en väljargrupp som Sverigedemokraterna gärna vill åt, säger Mats Knutson.

LÄS MER: SD får stöd av var femte svensk

– Men det är också ett kommunikationsproblem för partiet när partiledningen säger en sak samtidigt som väljarna uppfattar en annan, säger han till SVT Nyheter.

Statistiken är baserad på drygt 1.000 intervjuer ur ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år. Opinionsundersökningen är utförd av Novus på uppdrag av SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet