default_caption

Vämjeligt! Dynga! Hyckleri!

Uppdaterad
Publicerad

När förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt debatterades i riksdagen blev tongångarna så hårda att talmannen ingrep.

Känslorna svallade mer än vanligt när riksdagen debatterade regeringens förslag om slopad eller lägre statlig skatt för högavlönade. De tre rödgröna partierna kan tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa förslaget. Om majoriteten håller i omröstningen kommer riksdagen att uppmana regeringen att dra tillbaka förslaget, som skulle sänka skatten för de som tjänar mer än 36.000 kronor i månaden, ur budgetpropositionen.

Vämjeligt! sa Hamilton

Folkpartiets Carl B Hamilton hävdade att de fyra oppositionspartiernas gemensamma motstånd mot skattesänkningen visar att Socialdemokraterna har lagt den förra partiledaren Mona Sahlins löfte om att aldrig någonsin, i något sammanhang, ge Sverigedemokraterna inflytande åt sidan.

Vämjeligt! sa Hamilton om S. Deras ekonomisk-politisk talesperson Fredrik Olovsson kontrade med att säga att Hamilton borde sluta sprida dynga om S.

Talmannen ingrep

Till slut ingrep talmannen Per Westerberg och bad ledamöterna att vårda sitt språk.

– Det ligger på gränsen, sa Westerberg.

Eftersom debatten drog ut på tiden blir det votering om förslaget att be regeringen att dra tillbaka förslaget först på torsdag eftermiddag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.