Christer van der Kwast. Foto: TT

van der Kwast: Rapporten mer kritisk än jag hade räknat med

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Christer van der Kwast, som ledde förundersökningarna mot Sture Bergwall, är kritisk till att Bergwallkommissionen i sin slutsats uttalar sig i skuldfrågan.

Enligt van der Kwast är kommissionens slutsats att Bergwall är oskyldig. Han säger också till SVT Nyheter att kritiken är mer omfattande än vad han hade räknat med.

Inte heller Bergwalls advokat Claes Borgström är nöjd med de slutsatser som kommissionen presenterade i dag. Borgström företrädde Bergwall i fyra rättegångar och blir i slutrapporten kritiserad för passivitet.

Fallet Thomas Quick

– De vet inte hur pass kritisk jag var, både under resonemang med min klient och under rättegångarna, där jag ställde många kritiska frågor, säger han till SVT Nyheter.

– Jag tycker man borde ha sagt att situationen då var helt annorlunda än i dag och att polis och åklagare inte agerade fel utifrån vad man visste då.

Föreslår nya åklagare för varje fall

Claes Borgström föreslår att fler personer från de utredande myndigheterna involveras om liknande situationer uppstår i framtiden, för att undvika att liknande härvor uppstår.

– Behåll förhörsledare och åklagare om det är nödvändigt för att få klienten att öppna upp sig, men lägg till en ny åklagare varje gång ett nytt fall tillkommer, säger Borgström till SVT.

Borgström ångrar inte sin inblandning i Quickfallet.

– Jag har fått den frågan många gånger, bland annat av en terapeut jag gick hos eftersom jag blivit så påverkad av hela historien. Och svaret på frågan är: Nej. Jag har rannsakat mig själv om vad jag gjort och inte borde ha gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet