Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare. Foto: TT

Vändning för utsatta företagare i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Många företagare i de särskilt utsatta områdena upplever hot, våld och skadegörelse, men i Södertälje ser det allt ljusare ut.

– Södertälje är ett område som ger hopp, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

SVT har pratat med över 100 företagare i de 23 områden som polisen kallar särskilt utsatta, där svarar en av tre att de har blivit utsatta för hot eller våld det senaste året. Men i Ronna, Geneta och Lina vittnar företagarna framförallt om att det har blivit lugnare i områdena.

– Jag tycker fortfarande det är mycket kriminalitet, men att det har blivit mycket bättre den senaste tiden, säger en av företagarna som vill vara anonym.

Val 2018 – #dinröst

Från mest utsatt till positivt exempel

När Stockholms Handelskammare har försökt kartlägga situationen för företagare i Stockholms förorter blir vändningen för Södertälje tydlig. Hösten 2016 pekades Södertälje ut som ett av områdena där företagare var mest utsatta. Då sa Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, så här:

– I exempelvis Botkyrka och Södertälje tycker man att utvecklingen för företagarna har gått åt fel håll.

Men i den senaste rapporten, som släpptes ett år senare, uppmanas istället andra områden att lära från Södertälje. Nu säger hon så här:

– Utvecklingen har gått åt fel håll i de flesta områdena omkring Stockholm. Men det område som nu skiljer ut sig är Södertälje, det är ett undantag som ger hopp, och där kurvorna pekar åt rätt håll. 

Samarbete mellan kommun, polis och myndighet

Enligt Stockholms Handelskammare kan en förklaring till vändingen i Södertälje vara satsningen Tore II, där polisen, kommunen och myndigheterna har samarbetat för att punktmarkera de grovt kriminella i området.

– Man har haft dedikerade resurser och det är glädjande att det arbetet har skördat frukt, säger Maria Rankka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet