Vandringsguidens bästa fjälltips – för inbitna och intresserade

Uppdaterad
Publicerad

Att fjällvandra på semestern lockar allt fler semesterfirare än tidigare. Antalet bokningar på Svenska Turistföreningens fjällanläggningar har i år ökat med 10 procent.

De flesta söker sig till fjällområdena i Lappland eller Jämtland och Härjedalen, men för dem som vill vandra närmre hemmet har STF tolv signaturleder med naturupplevelser utplacerade över hela landet.

I SVT:s Morgonstudion berättar STF:s egen fjällvandringsexpert Charlotte Grönlund om några av de svenska fjällens bästa platser.  

–  Södra delarna av Kungsleden, Hemavan-Ammarnäs, till exempel, är en fantastisk tur med höga fjäll och mycket djur, dessutom är den inte så upptäckt ännu. 

”Ha koll”

Dessutom ger hon ett par värdefulla tips på vad man bör tänka på när man ska ge sig ut i vildmarken. 

 – Det viktigaste är att man har koll på var man är, planerar väl och alltid har karta och kompass med sig, säger STF:s fjällvandringsexpert Charlotte Grönlund i Morgonstudion.

Den 14 juni drog sommarsäsongen igång på Kebnekaise fjällstation och man räknar med att mellan 8 000 och 10 000 personer kommer att försöka bestiga Sveriges högsta topp i år. Högsäsongen i fjällvärlden är de sista veckorna i juli och början på augusti.

STF har sett en tydlig intresseökning för fjällvandring. Jämfört med förra året har antalet bokningar på Svenska Turistföreningens fjällanläggningar i år ökat med 10 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer