Det kan låta märkligt, men många av de livsmedel som marknadsförs att smaka vanilj innehåller egentligen ingen vanilj alls. Istället innehåller de ofta vaniljliknande aromämnen, som kan utvinnas från till exempel råolja, rötad granved eller till och med bävergäll – ett sekret från bäverns analkörtlar.
Många vaniljprodukter har också vaniljstänger avbildade på framsidan, men det innebär inte per automatik att de innehåller någon vanilj alls. Det finns dock vissa produkter som innehåller både och.
– Men då kan man vara ganska säker på att den huvudsakliga smaken kommer från det billigare aromämnet, säger Mats-Erik Nilsson journalist, författare och livsmedelsdebattör.
Han anser att företagen som står bakom dessa produkter luras genom den missvisande informationen på förpackningarna.
– Är det en bild på vaniljstänger, men smaken i huvudsak kommer från ett aromämne, då blir man lurad.
”Läs innehållsförteckningen”
Livsmedelsverket har i uppgift att kontrollera att reglerna om vad livsmedel får kallas och vad man får avbilda på förpackningen efterföljs. Men kontrollerna hinns ofta inte med.
– Tyvärr har den här typen av frågor inte lika hög prioritering som frågor som rör livsmedelssäkerhet, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Hon menar dock att innehållsförteckningen alltid bör innehålla korrekt information.
– Så om du som konsument vill veta att det är vanilj och inget annat i produkten, så kan du läsa i innehållsförteckningen och undvika produkter där det bara står arom på.