SvD citerar en rapport från forskare vid Mario Negri-institutet i Milano. Lök hjälper enligt den bl.a. mot bröst-, livmoder-, prostata-, och änd- tarmscancer. Vitlök är nästan lika hälsosamt, enligt rapporten.
Matvanorna hos 10.000 cancerpatienter i Italien och Schweiz har i studien jämförts med 15.000 friska personer.
”Underbara resultat”
-Det är helt underbara resultat. Jag är förvånad över den jättestarka effekten, men det överraskar också att effekten av gul lök tycks vara starkare än av vitlök, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet.
Svavelosande
Forskarna misstänker att det är svavelosande ämnen – som får många att börja gråta när de skalar lök – i den gula löken som kan förklara hälsoeffekten.
De har redan tidigare pekats ut som särskilt hälsobringande: dels genom att föreningarna stimulerar avgiftningsenzymer i levern, dels har de en antibiotisk effekt som anses kunna motverka magcancer.
Fakta om lök
Matlök (Allium cepa) kommer ursprungligen från Centralasien där det fortfarande finns vild kepalök. I Kina odlades lök redan för 3 000 år sedan och i Egypten finns avbildningar av lök i pyramiderna.
Romarna förde lökarna med sig till Nordeuropa och med Columbus kom de till Amerika. Lök anses ha många goda egenskaper, både som livsmedel och som läkeört. I dag odlas den i hela världen.
Gul lök innehåller 91 procent vatten, 1,2 procent proteiner, 6 procent kolhydrater och 0,1 procent fett. Energimängden är 30,1 kilokalorier per 100 gram.
Källor: Frukt & Gröntfrämjandet och Livsmedelsverket (TT)