”Vanligt att känna sig otillräcklig som förälder”

Publicerad

-Eftersom det inte finns någon familj som är den andra lik går det inte att rekommendera hur familjer ska gå tillväga när man är oense. Det menade Bris expert Sofia Grönkvist i en chatt på svt.se.

3000 föräldrar ringer till Bris varje år för att få hjälp med problem inom familjen. Men det är inte alltid lätt att hjälpa, menar Bris i en ny rapport.

Marie Angsell och Sofia Grönkvist, sakkunniga på Bris chattade med SVT:s tittare om föräldrars oro. Här är några av frågorna och svaren.

Lo: Inom vilken tid är det viktigt att barn i kris, såsom hastigt avliden förälder, får stöd?

Marie Angsell: Det är viktigt att barnet får stöd, så snart som möjligt. Men i första hand behöver det inte professionellt stöd, viktigast för ett barn är att få stöd av någon den känner väl, gärna en förälder. Men om också föräldern är i kris, kan det vara någon annan som barnet känner väl.

– -

Sune: Hjälper BRIS barn som av den ena föräldern inte tillåts umgås med den andra?

Sofia Grönkvist: Till BRIS är alla barn välkomna att höra av sig om frågor som är viktiga för dem. barnet är anonymt och bestämmer själv vad den vill prata om och hur mycket den vill berätta. Vår roll är att lyssna på barnets egen berättelse. Om barnet själv vill ha ytterligare hjälp i sin situation fungerar BRIS som en länk till exempelvis socialtjänsten. 

– –

Marianne: Jag har problem med min arbetsgivare som inte låter mig gå tidigare från jobbet när min dotter, som lider av panikångest, ringer. Hur ska jag räcka till för både jobbet och min dotter?

Marie Angsell: Det är vanligt att känna sig otillräcklig som förälder till ett barn som inte mår bra. Självklart ökar stressen om man känner sig pressad från andra håll, t ex från jobbet. Men din dotter är den som ska komma först, så du skulle behöva hitta ett sätt att få din arbetsgivare att förstå. Ring gärna BRIS Vuxentelefon – om barn och prata mer med någon på BRIS så kanske vi kan hitta ett sätt tillsammans att komma vidare 077-1505050.

– -

Molly: Om man tror att ens barn dricker alkohol, vad ska man göra?

Sofia Grönkvist: Många föräldrar som kontaktar BRIS Vuxentelefon är oroliga för sina barn på olika sätt. I våra samtal får den vuxna möjlighet att prata om sin oro och på vilket sätt han/hon kan stöjda barnet. Vi uppmanar alla vuxna att prata direkt med barnet om sin oro och också ta stöd av andra vuxna i sin föräldraroll.

– –

oense: Hur rekommenderar ni att man ska göra om man som föräldrar är oense om huruvida ens barn, och hela familjen, behöver stöd? Om en är orolig och vill, och den andra säger nej?

Sofia Grönkvist: Eftersom det inte finns någon familj som är den andra lik går det inte att rekommendera hur familjer ska gå tillväga när man är oense. Du är välkommen att ringa till vår Vuxentelefon-om barn och berätta mer om er situation och om hur ni har pratat om er oro. Tillsammans med oss på BRIS kankse ni kan komma vidare. Vår vuxentelefon är öppen varadagar 10-13 077-150 50 50.

– –

aje: Vad göra. X flyttat 35 km fr. oss och vi har barn varannan vecka och dom går kvar i skola här. vi är ej bra vänner. Försökt med allt för att få råd och hjälp men fick ingen. Jag lämnade till tinget på eget bevåg om umgänge. Barnen lider enl. mig.Men man mår ju helt kass under denna tid. Jag lämnade in via jurist i feb. och det ska upp i rätten den 19/6 man håller ju på att dö under denna tid.

Marie Angsell: Under en tvist i domstol mår ofta både barn och vuxna ganska dåligt. Barnet för att föräldrarna är i konflikt och de vuxna av stressen som processen innebär. I det läget är det inte lätt att också orka vara en bra och stödjande förälder. Här ser vi ett stort (!) behov av stöd för föräldrar, kring föräldraskapet, för barnens skull.

– –

Braulia: Jag är en tjej på 10 år som har en fråga är det ok att ställa den. Vi måste flytta om 9 dagar och vi har inte hittat något än och jag undra om ni kan hjälpa oss eller ge tips.

Marie Angsell: Du som är barn kan ringa eller chatta med BRIS och prata med den som svarar om på vilket sätt BRIS kan hjälpa dig. Behöver man mer än ett samtal kan man, om man är barn, få hjälp att t ex ta kontakt med någon som kan hjälpa din familj vidare. Gå in på bris.se!

– -

Peter T: Jag och min dåvarande fru skildes för tre år sedan. Våra två barn (en dotter på 12 år och en son på 15) bor hos oss varannan vecka men nu vill flickan bara bo hos mamma eftersom hon och hennes bror bråkar nästan hela tiden när de är tillsammans. Jag vill ju såklart att min dotter fortsätter att bo hos mig, men samtidigt vill jag inte stöta bort sonen. Tacksam för råd! Mvh

Sofia Grönkvist: Frågor kring skilsmässa och boende är en vanlig fråga till oss på BRIS. Det blir allt vanligare att barn bor växelvis hos föräldrarna vilket för många fungerar bra. Bråk i en familj är ju inget ovanligt och den snabbaste lösningen för många kanske är att tänka att barnet ska flytta och bo bara hos den andra föräldern. Men istället kanske det kan vara idé att se om bråken kan bli mindre. För att veta mer om er situation och om hur både din son och dotter tänker och på vilket sätt ni pratat om er situation föreslår jag att du vänder dig till vår vuxentelefon för stöd, 077-150 50 50.

– -

Staffan Persson, Lund: Jag tycker kompetensen som efterfrågas finns hos Familjerådgivningen som varje kommun har och är tvungen att ha. Man behöver inte vara ett par för att söka dit. Tyvärr är det ofta väldigt långa köer dit, dessutom är det inte gratis. Det kostar allt från dryga hundralappen upp till 400 kr.

Marie Angsell: Familjerådgivningen är bra och har ofta ett barnperspektiv men är inte specialister på barn och har inte framförallt barnet i fokus i sina uppdrag, utan relationen mellan de vuxna. 400:- är mycket pengar för många familjer.

– -

Farmor: CL: Om man gogglar på Bris så får man två telefonnr som barnen kan ring antingen 116 111 eller 0200-230230. Vilket är det?

Sofia Grönkvist: 116 111 är vårt nya nummer men vårt gamla nummer fungerar fortfarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer