LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson håller ett historiskt tal på V-dagarna i helgen Foto: Vilhelm Stokstad, TT / SVT:s Morgonstudion

Vänsterns drag i kampen om LO-väljarna: ”Historisk händelse”

Uppdaterad
Publicerad

En historisk händelse. Så beskrivs det tal som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ska hålla på Vänsterdagarna i helgen. V-ledaren Jonas Sjöstedt hoppas att det ska bli startskottet för att locka LO-väljarna åt vänster.

I helgen hålls Vänsterdagarna i Göteborg. Den på förhand mest omtalade programpunkten är lördagens tal av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Det blir nämligen första gången en LO-ordförande håller tal på ett V-arrangemang.

– Det är en historisk händelse. Det finns all anledning för Socialdemokraterna att ta det på stort allvar, säger historikern Anders L Johansson som har jobbat på LO samt skrivit böcker om organisationen.

SD mer populära

I riksdagsvalet 2018 fick Vänsterpartiet nio procent av LO-väljarnas röster medan Sverigedemokraterna fick 24 procent. I SVT:s Morgonstudion fick V-ledaren Jonas Sjöstedt frågan om han ser det som ett misslyckande.

– Vi har också vuxit bland LO-medlemmar, men inte lika mycket som Sverigedemokraterna har gjort. Jag tror att vi har ett jobb att göra här: att visa hur man kan få fler trygga anställningar och att visa hur LO:s medlemmar vinner på jämlikhet och rättvisa, säger han och fortsätter:

– Sverigedemokraterna är ju långt högerut med synen på privatiseringar och ekonomisk politik medan vi har väldigt mycket gemensamt med LO.

Magnus Persson, arbetsmiljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, håller inte med V-ledaren.

– Det är en bedömning som varken stämmer överens med verkligheten eller med vad LO:s medlemmar själva tycker. En viktig anledning till varför vårt stöd är så starkt bland LO-medlemmar är just för att vi levererar en arbetarvänlig politik som även inkluderar de utan röd partibok, skriver han i ett mejl till SVT.

Historiker inte förvånad

Anders L Johansson, adjungerad professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, är inte förvånad över att LO-ledaren väljer att tala på Vänsterdagarna.

– Frågan har varit på tapeten ett antal gånger under de senaste decennierna. Den har bubblat upp när man har tyckt att Socialdemokraterna ägnar sig för mycket åt mitten- och högerpolitik och därför vill sätta tryck på socialdemokratin från vänster, säger han.

– För Löfvens del är det ganska besvärande att högerpolitiken skapar problem gentemot LO. Huvudargumentet var ju att hålla SD borta, nu blir det alltmer uppenbart att hans politik får motsatt effekt. LO ser Vänsterpartiet som en bricka i spelet för att öka trycket på Socialdemokraterna att bedriva mer av en vänsterpolitik. Det finns all anledning för Socialdemokraterna att vara oroliga, säger Anders L Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.