Jonas Sjöstedt hade pressträff under första maj. Foto: TT

Jonas Sjöstedt: ”En av de stora tragedierna att så många gått bort på våra äldreboenden”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 25 miljarder för vård och äldre omsorg och en extra semestervecka för vårdanställda som jobbar med corona, det är Vänsterpartiets nya förslag, meddelar Jonas Sjöstedt (V) i en presskonferens.

Samhället bör visa sin uppskattning till de som arbetar inom äldrevården och med sjukvård, under coronakrisen, enligt Vänsterpartiets nya förslag.

– Samhället måste vara beredd att låta sjukvård och äldreomsorg kosta. Vi vill lägga till ytterligare 25 miljarder kronor, för just vård och äldreomsorg utöver det regeringen satsar, sade Jonas Sjöstedt under presskonferensen.

”Stor tragedi”

Den pågående coronakrisen visar på de brister som finns i samhället, enligt Jonas Sjöstedt.

 – Jag tycker det är en av de stora tragedierna att så många gått bort på våra äldreboenden. Och en lärdom av det är att vi ska ha högre personaltäthet, bättre utbildning och fastanställningar, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Har otrygga anställningar inom äldrevården kostat liv? 

– Ja, det har det gjort. Vi vet att de med otrygga anställningar har mindre utbildning och mindre utbildning i smittskydd. De kan inte sjukskriva sig för de har ingen anställning att sjukskriva sig ifrån. Det är klart att det har påverkat, säger Jonas Sjöstedt. 

Pekar du inte finger nu och säger att “ni” har smittat folk? 

– Tvärtom. Det är folk som har gjort heroiska insatser, med risk för sin egen hälsa och de är värda bättre. De är värda skyddsutrustning, fastanställning och många arbetskamrater. Det är vårt mål, säger Jonas Sjöstedt. 

Extra återhämtning

Efter en hektisk tid, bör sjukvårdspersonalen som arbetat med coronasjuka få vila ut, enligt det nya förslaget.

– En annan sak som pengarna ska räcka till är att alla de som sliter hårt med äldreomsorg och coronasjukvård ska, när pandemin är över, få en extra semestervecka att ta ut när de vill. Man skulle också kunna ta ut den i pengar om man vill, enligt Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.