Tiffany Kronlöf tar en selfie med vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Stina Stjenrkvist/TT

Direktrapportering – första maj

Uppdaterad
Publicerad

I år höll statsminister Stefan Löfven (S) ett digitalt tal på grund av coronaviruset. SVT sänder direkt från flera första maj-tal och vi kommer även direktrapportera om händelser under dagen.

Direktrapportering – första maj

Pinnat inlägg

- Här och nu säger LO stopp. Sverige efter krisen måste bli ett bättre Sverige än innan. Jag vill se beslutsamhet när Sverige nu ska byta kurs. Jag ser framför mig en ny politisk strid, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Pinnat inlägg

Det här händer i dag

12.30 Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller tal

Tack till alla som följt vår första maj-rapportering i dag! Vi avslutar nu denna direktrapportering. Ni kan förstås fortsätta följa vår corona-rapportering och alla andra nyheter på svt.se.

Jag önskar er allt gott!

Janeth Leksell • Tack Jonas Sjöstedt för ett fantastiskt tal.

Jag tycker att man inte man prata så när Sverige är i kris. • Sverige är i kris Jonas

Tack Jonas, helt rätt • När Jonas håller tal, blir det rättvist fördelat. Kollektiva lösningar är det som krävs både i med- och motgång, i pandemi och på ditt jobb och i din familj.

- Vi ska inte utesluta att vi kommer ha digitala tal i framtiden.

Mats Knutson om 1 maj-talen nästa år och om vi kommer prata om corona.

- Vi kommer nog tala om coronakrisens konsekvenser, säger Knutson i Forum.

Detta avslutar vår första maj-sändning i Forum.

Mats Knutson:

- När vi tar oss ut ur coronakrisen så kommer vi gå tillbaka till höger-vänster.

Om att behålla popularitet efter en kris för en partiledare. Det finns i historien. Reinfeldt och finanskrisen - han gick in i det ifrågasatt. Men gjorde sen ett rekordval. Men Göran Persson förlorade valet efter tsunamin.

Om Stefan Löfven:

- Han bygger ett varumärke som politiker. Det han har gjort det uppskattas. Det slår igenom i opinionssiffrorna. Han har valt att inte göra partipolitik av detta. Han är ohotad på toppen av partiledare, säger Mats Knutson.

- Det finns en tydlig höger-vänster konflikt. Det privata mot det kommunala. Hur debatten avgörs beror på hur det blir efter coronakrisen. Ska man bygga upp stora beredskapslager så måste man ta in de pengarna nånstans - skatter, säger Mats Knutson.

Marts Knutson:

- En ambition att i coronakrisens spår förändra politiken och dra mer åt vänster. Ta bort privatiseringar. Det delar han med Karl-Petter Thorwaldsson (LO:S ordförande).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.