Foto: TT

Vänsterpartiet: Nu fortsätter experimentverkstaden i skolan

Publicerad

Vänsterpartiet reagerar kraftigt på regeringens och alliansens kompromiss om betyg i fjärde klass. – Den här vändningen från regeringens sida är både märklig och beklaglig, säger Vänsterpartiets utbildningspolitiske talesperson Daniel Riazat.

Frågan om betyg i fjärde klass har varit infekterad under en lång tid. På ena flanken har regeringen och vänsterpartiet stått, som menar att tidigare betyg inte kommer höja resultaten i skolan. På den andra sidan, har Alliansen stått, med folkpartiledaren Jan Björklund i spetsen. De har menat att betyg i fyran är nödvändigt.

”Inget långsiktigt tänk”

I dagens blocköverskridande kompromiss fanns varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet med. Daniel Riazat skräder inte orden.

– Här finns inget långsiktigt tänk. Gustav Fridolin vänder nu och går emot både forskning och remissinstanser. Det är väldigt synd, säger Riazat.

Trots att betygen från fyran införs på försök i maximalt hundra skolor i landet, menar Vänsterpartiet att det är fel. Daniel Riazat hänvisar till forskningen.

– Det finns inte ens en minimal del i den samlade forskningen som visar att det här är bra. Nu blir det experimentverkstad i skolan igen. Att testa är inte rimligt. Skolan behöver ett långsiktigt tänk som bygger på forskning.

”Inget emot lösningen”

Sverigedemokraterna har hela tiden varit positiva till betyg från fjärde klass och har drivit frågan hårt. Men de har tvekat på ett samarbete med Alliansen för att få igenom förslaget i sin helhet i riksdagen, eftersom SD menar att det saknats resurser och en tydlig tidsplan. I den överenskommelse mellan Alliansen och regeringen som presenterades i dag är SD uteslutna.

–Vi har inget emot den här lösningen, även om vi hellre hade sett att det genomförts i alla skolor med en tidsplan och resurser. Det anmärkningsvärda nu är att Fridolin har bytt fot, vilket är ytterligare ett bevis på att regeringen och Alliansen närmar sig SD:s politik allt mer, säger SD:s skolpolitiske talesperson Stefan Jacobsson.

”Vi jublar inte”

Lärarförbundet har varit mycket kritiskt till att sänka åldern för betyg i skolan. I en intervju med SVT Nyheter den 28 januari riktade förbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand stark kritik mot folkpartiledaren Jan Björklund för att han fortfarande drev frågan, trots att Vetenskapsrådet inte funnit någon forskning som visar positiva effekter.

I dag drar Jaara Åstrand en lättnadens suck och säger att nu kan politikerna koncentrera sig på den stora frågorna.

– Vi jublar inte över den här kompromissen, men det är bättre än att ett förslag om betyg i fyran går igenom riksdagen i sin helhet, säger hon.

– Jag hoppas att vi med Anna Kinberg Batra som moderatledare får se fler konstruktiva kompromisser inom utbildningspolitiken. Vi behöver mindre ryckighet. Lärare och elever ska inte fungera som brickor i ett politiskt spel. Det är helt galet hur mycket fokus betygsfrågan fått när det finns betydligt viktigare frågor att lösa, säger förbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer