Miljöpartiets Alice Bah Khunke i EU-parlamentet. Foto: Fredrik Persson/TT

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot EU-kommissionen – Miljöpartiet la ner sina röster

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet valde att inte ge Ursula von der Leyens nya EU-kommission sitt stöd. Samtidigt röstade både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna emot den. Här förklarar de varför.

Under onsdagen fick den nya EU-kommissionen, ledd av Ursula von der Leyen, grönt ljus av EU-parlamentet.

De stora partigrupperna EPP (där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår), S&D (Socialdemokraterna) och Renew (där Centerpartiet och Liberalerna ingår) röstade för kommissionen.

Trots att Ursula von der Leyen kallade klimatförändringarna för en ”existentiell fråga” för EU i sitt tal valde den gröna gruppen att lägga ner sina röster.

– Vid flertalet möten med Ursula von der Leyen har vi krävt en kommission som ska driva en klimatpolitik i linje med vad vetenskapen kräver. Det har hon inte kunnat gå med på. Vi gröna kan inte rösta ja till en kommission som gör för lite. Vi är även kritiska till flera kommissionärers värderingar i frågor om abort och uppenbara intressekonflikter, säger EU-parlamentariken Alice Bah Kuhnke.

”Vacklar i försvaret för rättsstat och demokrati”

GUE/NGL, där Vänsterpartiet ingår, valde i sin tur att rösta nej till den nya EU-kommissionen.

– Det håller inte att tillsätta en kommission som faktiskt inte vill ta krafttag för klimatet och som inte är beredd att se över vare sig handelspolitiken eller jordbrukspolititiken. Dessutom vacklar von der Leyens kommission i försvaret för rättsstat och demokrati fastän vi vet att de frågorna är och kommer vara helt avgörande. Von der Leyens kommission dras dessutom med direkt olämpliga kommissionärer, som Frankrikes Thierry Breton eller ungerska Olivér Várhelyi. En sådan kommission får inte vänsterns stöds, säger EU-parlamentariken Malin Björk.

SD röstade nej

Även Sverigedemokraternas partigrupp ECR röstade nej.

– Vi röstade nej till von der Leyen eftersom hon förespråkar en federalistisk och orealistisk agenda. Hon vill ge mer makt, befogenheter och resurser till Bryssel. Hon vill ha tvingande fördelning av migranter, ge EU beskattningsrätt och drömmer om en gemensam EU-armé, säger EU-parlamentarikern Jessica Stegrud och fortsätter:

– Inget av detta skulle gynna svenska skattebetalare eller främja svenskt självbestämmande. Därför röstade vi bestämt nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.