Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt får nobben av S-ledaren Stefan Löfven. ”ett misstag”, säger Sjösted som inte får bilda regering med Löfven. Foto: TT

V utesluts från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet kommer inte att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering, det meddelade Stefan Löfven i dag. Sjöstedt kallar beslutet för ett misstag och säger att V blir ett oppositionsparti gentemot en socialdemokratisk regering.

Vänsterpartiet höll i kväll presskonferens med anledning av dagens samtal mellan Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven. Strax innan hade S-ledaren meddelat att Vänsterpartiet inte kommer att ingå i regeringen.

Sjöstedt inledde med att säga att han i eftermiddags besökte Stefan Löfven för ett samtal. Men att Löfven direkt varit tydlig med att han inte vill ha en regering där Vänsterpartiet ingår.

– Jag tror Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag, jag beklagar beslutet. Vi har varit det mest tydliga alternativet i den här valrörelsen, sade Sjöstedt och fortsatte:

– Vi kommer att vara ett oppositionsparti gentemot regeringen Stefan Löfven.

Löfvens motivering: vill gå över blockgränsen

Vänsterpartiet kommer varken rösta ja eller nej i en statsministeromröstning om regeringen enbart består av S och MP, utan lägga ner sina röster, enligt Sjöstedt.

– Vi kommer inte att rösta för regeringen, vi kommer heller inte att rösta emot, vi kommer att släppa fram regeringen.

Sjöstedt berättade att motiveringen han har fått är att Löfven vill ha möjlighet att gå över blockgränsen och samarbeta.

V:s villkor för budgetuppgörelse

Vänsterpartiet har inte uteslutit en diskussion kring budgeten men förhandlingarna kan inte inledas förrän S och MP har tagit fram ett förslag.

– Vi kan inte lova att vi kommer överens, men när vi går in i en förhandling så gör vi det med ärligt uppsåt och vilja att komma överens.

Sjöstedt förutsätter att V får ”betydande inflytande” över budgetens innehåll.

– Men vi har ett villkor, och det är att det parallellt med budgeten görs en uppgörelse om vinster i välfärden som vi är nöjda med. Får vi inte det så blir det ingen budgetuppgörelse.

Sjöstedt har varit nöjd med relationen till Socialdemokraterna under valrörelsen.

– Vi ser ju det som att Vänsterpartiet var med och vann det här valet. Utan Vänsterpartiets insatser mot alliansregeringen så hade det inte sett ut som det gör i dag. Därför är det naturligtvis med besvikelse vi ser att man inte ens vill diskutera möjligheten att regera tillsammans med oss, sade en tydligt upprörd V-ledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.