Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Vänsterpartiet: Vi vill sitta i en fyrpartiregering

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stökig period i svensk politik med budget- och pensionsbråk ser Vänsterpartiet fortfarande framför sig ett regeringsalternativ där de och Centerpartiet båda ingår.

– Man måste inte samarbeta med alla men man måste samarbeta med någon om man ska bilda majoritet i Sverige, säger Ida Gabrielsson (V), vice partiledare i Vänsterpartiet.

Centerpartiet har tidigare avvisat alla samarbeten med Vänsterpartiet. Men nu befinner sig Vänsterpartiet och Centerpartiet på samma sida i den pågående pensionsstriden, även om det varit en krokig väg dit.

I Aktuellt, dit även Centerpartiet bjudits in men avböjt att medverka, fick Ida Gabrielsson frågor om hur diskussionerna sett ut.

Val 2022

– Det har varit så att Socialdemokraterna så att säga har ringt upp oss eller haft möte med oss och sedan har man haft möte med Centerpartiet.

– Det är det jag kallar för visklek.

Ida Gabrielsson menar att den kaotiska situationen hade kunnat undvikas om partierna samtalat med varandra direkt.

– Vi hade kunnat komma överens långt, långt tidigare om vi bara hade satt oss i samma rum, säger Ida Gabrielsson.

Fyra i regering

Men trots svårigheterna under den här perioden så säger Vänsterpartiet fortsatt att de vill sitta i en fyrpartiregering tillsammans med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Om vi alla behövs för att det ska bildas en majoritet då är det naturliga också att vi fyra sitter i regering, så det inte blir det här kaoset och instabiliteten som vi har sett den här mandatperioden, säger Ida Gabrielsson.

Och om Centerpartiet säger nej till Vänsterpartiet men de vill ändå sitta i en regering till exempel med Socialdemokraterna, kommer ni då att rösta ja eller nej?

– Då är det upp till Centerpartiet och Socialdemokraterna att få väldigt mycket röster i valet.

På onsdag i nästa vecka planeras en ny budgetomröstning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet