Foto: Jessica Gow/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vänsterpartiets besked: Inte rimligt att Löfven röstas fram på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partistyrelse har ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
– Vi är inte där, säger Jonas Sjöstedt med hänvisning till den rådande situationen.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt meddelade på pressträffen efter mötet med talmannen att V inte har för avsikt att rösta ja på onsdagens omröstning, om situationen fortsatt ser ut som den gör nu.

– Vi är inte där, det finns orimligheter som vi först måste hantera, sade Sjöstedt efter pressträffen.

Starkt kritiska

Kritiken från Vänsterpartiet har till stor del handlat om skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden. Enligt Vänsterpartiet innehåller denna klasul för mycket högerpolitik och syftar uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ställt sig starkt kritiskt emot.

Stefan Löfven menade under sin pressträff att det inte riktigt var så hårdraget och underströk att S är stolta över sitt tidigare samarbete med V.

Det är alltså oklara besked som Vänsterpartiet lämnar. Enligt Sjöstedt ser de gärna Löfven som statsminister, men inte under de omständigheter som gäller i dag.

– Vi ser problem som måste lösas, vi är förvånade och besvikna över hur långt högerut Stefan Löfven har gått i överenskommelsen med C och L. Det skulle bli den mest högervridna S-regering Sverige någonsin sett. Det är en politik som skulle öka klyftorna i det svenska samhället och Vänsterpartiet kommer självklart att rösta emot alla förslag som går i den riktningen, oavsett vem som står bakom, sade Sjöstedt.

”Orimligt”

Sjöstedt menar att det är orimligt att förutsätta Vänsterpartiets mandat i omröstningen, om partiet sedan ska ställas helt utan inflytande.

 – Vi köper inte det. Att vi skulle uteslutas ur allt politiskt inflytande, oavsett vad det handlar om, är helt oacceptabelt. Vi är en förutsättning för att denna regering ska finnas till.

Men Jonas Sjöstedt ställer sig inte helt främmande till ett positivt besked under onsdagens statsministeromröstning.

– Vi har några dagar på oss att hitta lösningar på detta och vi vill lösa det här, sade Sjöstedt under pressträffen.

Sjöstedt välkomnar att talmannen skjuter upp omröstningen om Löfven.

”Det är bra att talmannen skjutit upp omröstningen. Vår ambition är att det här ska gå att lösa och det är bra att han betonar Stefan Löfvens ansvar att hitta en lösning. I nuläget har vi inget mer att tillägga” säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet