Foto: Anders Wiklund/TT

Löfven: Överenskommelsen kan skydda demokratin och föra Sverige framåt

Uppdaterad
Publicerad

”Kommer aldrig att jämställa V med SD” och ”Stolta över tidigare samarbete med V”, det var beskeden från morgonens pressträff med Stefan Löfven efter mötet med talmannen.
– Vi ser också möjligheter att samarbeta med V framöver, sa Stefan Löfven.

På måndagsmorgonen träffade Stefan Löfven talman Andreas Norlén för att ge sin rapport om regeringsförhandlingarna i ännu en talmansrunda

Förslaget är överenskommelse mellan S, MP, C och L. V har riktat hård kritik mot den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

Klasulen innehåller enligt Vänsterpartiet  för mycket högerpolitik och syftar uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som ren förnedring och förödmjukelse.

– Vi i S har aldrig och kommer aldrig att jämställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna, det har jag varit väldigt tydlig med. Jag är stolt över att ha haft ett bra samarbete med V. Vi ser också möjligheter att samarbeta framöver, sa Stefan Löfven i pressträffen som hölls efter mötet med talmannen. 

Vidare menar Löfven att överenskommelsen mellan S, MP, C och L är den enda vägen de kan välja att gå, och att detta skulle fungera som en motståndskraft mot högerextrema och populistiska strömningar.

– Ingen har vunnit allt, men alla har vunnit något. Sverige är den största vinnaren i detta, säger han om överenskommelsen.

”Måste få till en regering”

Stefan Löfven vill inte kommentera om han och Sjöstedt har talats vid sedan överenskommelsen kom upp på bordet, utan menar att S arbetar hårt för att ro hem detta.  

– Det pågår ett arbete in i det sista för att få detta på plats, vi måste få till en regering nu.

Denna talmansrunda är nummer tre i ordningen av fyra möjliga, nästa steg skulle vara ett eventuellt extraval som då ska hållas den 7 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer