Foto: TT

Uppgifter: Vänsterpartiet har bestämt sig i statsministerfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partistyrelse har fattat ett beslut om partiet ska rösta nej eller släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i onsdagens omröstning, erfar TT. Beskedet kommer att lämnas efter att Jonas Sjöstedt träffat talmannen.

En källa säger att beslutet nu är fattat, men det är fortfarande okänt vad det landade i.

Tidigare under söndagen rapporterades att det lutar åt ett nej. Vänsterpartiet ser ut att sätta stopp för Stefan Löfven i statsministeromröstningen på onsdag, erfar TT. Det finns ett starkt motstånd i partistyrelsen och i riksdagsgruppen.

Skälen till motståndet är två enligt uppgift till TT.

Dels handlar det om politiken i förslaget till överenskommelse mellan S, MP, C och L, dels om den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

Klausulen betecknas som ren förnedring, en förödmjukelse, av Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet ska enligt TT:s källor överväga att rösta ner Löfven som statsminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

V-politikern: Bara en knapp finns – röd

Hos Vänsterpartiet vill man inte kommentera TT:s uppgifter.

– Vi kommenterar ingenting om regeringsbildningen nu, säger pressekreterare Tommy Gabrielsson till SVT Nyheter.

Även hos V:s partiledning har det varit tyst kring uppgörelsen mellan S/MP, L och C.

En tidigare vänsterpartistisk riksdagsledamot som öppet uppmanar till att rösta rött till Löfven är partiets före detta skattepolitiska talesperson Daniel Sestrajcic, som anser att det är ”chockerande att S gått med på uppgörelsen”.

”För Vänsterpartiet finns det bara en knapp att trycka på: den röda”, skriverSestrajcic på sin blogg.

Även de tidigare V-topparna Lars Ohly och Rossana Dinamarca anser att V ska säga nej till Löfven.

Björklund: Ska V driva fram en högerregering med SD i baksätet?

Liberalernas partiråd beslutade under söndagen att stödja överenskommelsen och släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Om Vänsterpartiet kommer att säga nej, spelar det ingen roll vad Liberalerna kommer fram till i dag.

– Vänsterpartiet står inför ett val. Ska de acceptera en sådan här mittenregering eller ska de i stället driva fram att Sverige får en högerregering med SD i baksätet, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

”Ett nyliberalismens manifest”

Missnöjet inom V speglas också av att en namnlista mot att stödja regeringsuppgörelsen cirkulerar i landet.

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, sade Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län i går till Sveriges Radio Jönköping.

I en tidigare version av artikeln kallades Daniel Sestrajcic för riksdagsledamot. Han är dock tidigare riksdagsledamot och lämnade riksdagen 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet