Jonas Sjöstedt (V) frågas ut i Aktuellt Foto: SVT

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt frågas ut i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarintervjuerna i SVT fortsätter inför valåret 2018. På onsdagen var det Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som frågades ut i Aktuellts studio.

De har kallats för regeringens stödhjul – Vänsterpartiet – men hur mycket vänsterpolitik har partiet egentligen lyckats driva igenom med hjälp av samarbetet?

Frustrerande samverkan

– Vi har gasat och regeringen har bromsat, och då blir det lite ryckigt. Vi har varit lite frusterande över att regeringen dragit benen efter sig, säger Jonas Sjöstedt (V).

Till sina framgångar räknar vänsterpartiet bland annat fria läkemedel till barn, höjda skatter och höjda bidrag. Men när de gäller partiets viktigaste vallöfte – att stoppa vinsterna i välfärden – har man inte lyckats. Och i regeringsförslaget, som kommer i mars när mandatperioden snart är över, finns inte ens sjukvården med.

”Folket är för”

– Men målet är detsamma, skattepengar som ska gå till välfärd ska också gå till just det. Ett förslag som även inbegriper sjukvården kommer innan sommaren.

Men det blir ju ändå ingen lag eftersom en majoritet i riksdagen är emot en begränsning av vinsterna?

Men en majoritet av folket är för, och de väljer en ny riksdag i valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.