Dadgostar (V): ”Höj pensionerna för alla löntagare”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet föreslår en höjning av pensionerna med i genomsnitt 13,4 procent fram till 2024.

– Vi behöver höja pensionerna rejält och med den här förbättringen kommer en majoritet av Sveriges pensionärer få en pension som kommer upp till 60 procent av slutlönen, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Förslaget ska finansieras genom att använda delar av det överskott som finns i pensionssystemet samt öka de statliga inbetalningarna.

Vänsterpartiet vill se en bred höjning av pensionerna med i genomsnitt 13,4 procent fram till 2024.

För att finansiera förslaget vill partiet höja inbetalningarna som arbetsgivare gör till pensionssystemet från dagens 17,21 procent till 18,5 procent av bruttoinkomsten upp till intjänandetaket.

– När man höjer inbetalningarna kommer vi se till så att avgiften går helt och hållet på arbetsgivaravgiften. Vi föreslår inte att Sveriges löntagare eller pensionärer betalar, det går helt ochhållet på statens räkning, säger Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Vill höja ålderspensionsavgiften

Höjningen som föreslås ska ske genom att den allmänna pensionsavgiften växlas mot en höjning av äldrepensionsavgiften.

Ålderspensionsavgiften, som är en del av socialförsäkringsavgiften, ska enligt förslaget höjas från 10,21 procent till 18,5 procent. Höjningen kompenseras genom motsvarande minskning av den allmänna löneavgiften från 11,62 till 3,33 procent.

Enligt Nooshi Dadgostar kommer förslaget att gynna både dagens pensionärer och de löntagare som i dag sparar till sin pension.

Nästa steg efter garantitillägget

Vänsterpartiet vill även införa en gaspedal i pensionssystemet vilket innebär att pensionerna höjs under de perioder då systemet har goda finanser.

Fullt genomfört innebär förslaget ökade nettoutgifter för staten på 6,4 miljarder kronor.

Förslaget om den breda höjningen av pensionen ska enligt Nooshi dadgostar ses som nästa steg efter det garantitillägg som Vänsterpartiet drev fram efter förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter höstens regeringsförhandlingar.

Likt ett förslag från SD

SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein menar att Vänsterpartiets förslag om att höja inbetalningarna till pensionssystemet är väldigt likt ett förslag som Sverigedemokraterna la i höstas. Skillnaden är att Vänsterpartiet vill ha en justering av inkomstindex som ger en större höjning av pensionerna.

Även förslaget om att införa en gas i pensionssystemet finns det ett brett politiskt stöd för, menar hon.

– Det är flera partier som har lyft fram det, även Socialdemokraterna. Enligt Socialdemokraterna ska förutsättningarna för att införa en gas vara att det också införs en höjd pensionsavgift, säger Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.