När den preliminära rösträkningen blev klar stod det klart att de rödgröna blev större än Alliansen. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Rödgröna större än Alliansen när alla röster är räknade

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen blev Valmyndigheten klar med sin preliminära rösträkning. De rödgröna har fortfarande 144 mandat medan Alliansen har 143 mandat. Sverigedemokraterna har 62 mandat.

Under torsdagen blev Valmyndigheten klar med den preliminära rösträkningen. Det innebär att alla distrikt samt förtidsröster och utlandsröster nu är räknade.

Resultatet visar att det rödgröna blocket är större än Alliansen. De rödgröna får 144 mandat i riksdagen medan Alliansen får 143 och Sverigedemokraterna 62. De rödgröna ökar också sitt procentuella övertag något. De rödgröna har fått 40,7 procent av rösterna medan Alliansen 40,2.

Sedan valnattens resultat presenterades har riksdagsmandat bytt ägare flera gånger. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla tappat ett mandat, medan Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har fått ett till mandat.

Små procentuella förändringar

Jämfört med valnattens resultat har det skett ett fåtal mindre förändringar. Miljöpartiet har ökat med 0,1 procentenheter och har nu 4,4 procent. Även Vänsterpartiet ökade med 0,1 procentenheter och har nu 8 procent. Socialdemokraterna har minskat med 0,1 procentenheter.

På allianssidan har Kristdemokraterna minskat med 0,1 procentenheter. De har nu 6,3 procent.

Även SD har minskat med 0,1 procentenheter och har nu 17,5 procent.

Torsdagens resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag. Då kontrollräknas samtliga röster. Inga nya röster kommer dock att tillkomma.

Röster kontrollräknas i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

SVT rapporterade · Regeringsbildningen

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet