När den preliminära rösträkningen blev klar stod det klart att de rödgröna blev större än Alliansen. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Rödgröna större än Alliansen när alla röster är räknade

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen blev Valmyndigheten klar med sin preliminära rösträkning. De rödgröna har fortfarande 144 mandat medan Alliansen har 143 mandat. Sverigedemokraterna har 62 mandat.

Under torsdagen blev Valmyndigheten klar med den preliminära rösträkningen. Det innebär att alla distrikt samt förtidsröster och utlandsröster nu är räknade.

Resultatet visar att det rödgröna blocket är större än Alliansen. De rödgröna får 144 mandat i riksdagen medan Alliansen får 143 och Sverigedemokraterna 62. De rödgröna ökar också sitt procentuella övertag något. De rödgröna har fått 40,7 procent av rösterna medan Alliansen 40,2.

Sedan valnattens resultat presenterades har riksdagsmandat bytt ägare flera gånger. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla tappat ett mandat, medan Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har fått ett till mandat.

Små procentuella förändringar

Jämfört med valnattens resultat har det skett ett fåtal mindre förändringar. Miljöpartiet har ökat med 0,1 procentenheter och har nu 4,4 procent. Även Vänsterpartiet ökade med 0,1 procentenheter och har nu 8 procent. Socialdemokraterna har minskat med 0,1 procentenheter.

På allianssidan har Kristdemokraterna minskat med 0,1 procentenheter. De har nu 6,3 procent.

Även SD har minskat med 0,1 procentenheter och har nu 17,5 procent.

Torsdagens resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag. Då kontrollräknas samtliga röster. Inga nya röster kommer dock att tillkomma.

Röster kontrollräknas i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

SVT rapporterade · Regeringsbildningen

För att sammanfatta: Igår bjöd Alliansen in Stefan Löfven till samtal för att få stöd från honom och Socialdemokraterna för en Alliansregering. Löfven sa nej. 
Alliansen menar att de borde bilda regering eftersom de är det största gemensamma regeringsalternativet. De jämför hur många röster de fyra fick med hur många röster S+MP fick, men räknar bort V. 
Stefan Löfven däremot menar att de rödgröna (S+MP+V) ser ut att ha fått flest röster och därför borde regeringsbildningen ske där - även om han inte har sagt rakt ut att vare sig V eller MP skulle ingå i regeringen. Eftersom S är det största partiet i den största konstellationen/blocket ska S få statsministerposten, menar Stefan Löfven. 
Vi ska också komma ihåg att rösterna fortfarande räknas och eftersom det är små marginaler mellan rödgröna och Alliansen vet vi inte hur slutresultatet blir. 
Den preliminära rösträkningen: 
  • Den preliminära rösträkningen är nu klar, det betyder att samtliga röster nu är räknade. Resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
 
Den slutgiltiga rösträkningen: 
  • Den slutgiltiga rösträkningen är en kontrollräkning där man börjat om från början med alla röster, för att dubbelkolla att allt stämmer. Det är den slutgiltiga rösträkningen som gäller. Där väntas resultat komma först i helgen. Inga nya röster kommer dock att tillkomma och vanligen är det inga stora skillnader mellan den preliminära rösträkningen som nu är klar och den slutgiltiga rösträkningen. 
09.12
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om regeringsbildningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet