Vapen spåras via Blocket – politiker kräver lagskärpning

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rapports reportage om försäljning av vapen på Blocket har politiker i justitieutskottet reagerat. Nu vill flera av riksdagspartierna driva igenom en skärpning av vapen- och sekretesslagen.

-Jag kan tycka att det är allvarligt att Blocket inte ser allvarligare på att illegala vapen säljs där, de likställer det här med Billy bokhyllor, säger Caroline Szyber (KD) ledamot i justitieutskottet.

Polisens eget vapenregister är belagt med sekretess och ett av de starkaste skälen till det är att kriminella inte ska kunna lokalisera vapenägare, för att sedan kunna stjäla vapnen vid inbrott.

Men just den möjligheten erbjuder nu Blocket, eftersom såväl namn som telefonnummer till vapnets innehavare finns angivet i flera av annonserna. Blocket erbjuder även kartor som lokaliserar var vapenägarna bor.

Talespersoner agerar

Nu agerar flera rättspolitiska talespersoner för flera partier i riksdagen över att vapen- och sekretesslagen satts ur spel genom Blockets vapenuppgifter. De öppnar nu upp för en ny lagstiftning.

-Jag tycker man ska överväga olika typer av lagstiftning efter de uppgifter som framkommit. Om regeringen inte vidtar åtgärder får vi socialdemokrater överväga att motionera i frågan, säger Morgan Johansson (S) ordförande i justitieutskottet.

Folkpartiets talesperson i rättspolitiska frågor är också bekymrad och även han kommer att agera.

 -Vi kommer att ta upp detta inom ramen för det arbete som pågår när det gäller att skärpa vapenlagstiftningen, säger Johan Pehrson (FP) ledamot i justitieutskottet. 

”Klart allvarligt”

Johan Linander (C) uppger för Rapport att han kommer lyfta frågan på justitiedepartementet nu på onsdag.

-Ja, det är helt klart att det är allvarligt. Vi har på flera andra sätt de senaste åren försökt att komma åt den illegala vapenhandeln. Vi har bland annat skärpt kraven på vapenhandlare, märkning av vapen och så vidare. Men detta är ytterligare ett sätt som vi behöver titta på. Och se om vi kan stoppa på något sätt, säger Johan Linander.

Blocket har en annan åsikt.

-I det här fallet har vi inget som visar på att det skulle vara mer farligt än att annonsera ut en cykel eller en Ikea Billy-hylla, säger Thomas Bäcker, som är ansvarig för kundsäkerheten på Blocket.

Caroline Szyber (KD) känner oro över Blockets agerande.

-Det finns all anledning för oss känner vi att se över det här nu när det ligger uppgifter ute på nätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.