Magdalena Andersson, ekonomisk politisk talesperson

”Arbetslösheten och skolan första prioritet”

Uppdaterad
Publicerad
Andra dagen av Socialdemokraternas kongress inleddes med tal av Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson. Hennes budskap var att partiets uppdrag är att ge människor möjlighet att göra livsresor.

Se direktsändningen från S-kongressen här.

– Socialdemokrati är att låta var och en av oss växa, utvecklas, uppfylla våra drömmar och nå vår fulla potential, sade Magdalena Andersson.

– Vi står inför stora utmaningar. Nästan 400.000 personer är arbetslösa. Långtidsarbetslösheten har nästan tredubblats sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister. Ungdomsarbetslösheten biter sig envist fast på 25 procent.

Hon påpekade också att skolresultaten sjunker för sjätte året i rad.

– Vår första prioritering måste vara att knäcka arbetslösheten och vända utvecklingen i skolan.

Mamma som exempel

Magdalena Andersson tog sin egen mamma som exempel, som tog tåget från en arbetarklassmiljö i Örebro till Uppsala för att börja studera på universitetet.

– Vi ska bygga fler tåg, fler stationer, lägga ut mer räls och få med fler människor på resan mot framtiden, sade Andersson.

– Jag kan stilla konstatera att regeringens politik inte fungerar. Idén bakom politiken är att arbetslösa och sjuka är lata och inte vill jobba, sade Andersson.

– Investeringar för framtiden går alltid före stora skattesänkningar.

Vapenexport hett ämne

På agendan i dag står alltså ekonomisk debatt men det hetaste debattämnet väntas bli vapenexporten där partiledningens linje får kritik från flera håll.

– Jag tycker att man ska ha en grundinställning som är att diktatorer ska avväpnas, säger Anders Almgren, kongressombud från Lund.

Ett tiotal motioner till kongressen kräver att partiet ska driva linjen att all vapenexport till diktaturer ska förbjudas. Hälften av Sveriges vapenförsäljning 2011 gick till länder som inte är demokratier.

Partistyrelsen vill dock inte ha ett totalförbud. I stället förespråkas ett ”mer restriktivt regelverk”. Debatten om skrivelsen kan bli hård.

Dagens huvudpunkter på S-kongressen

Visa

Hålltider för SVT:s sändningsr på webben:

09.00-12.00: Ekonomisk debatt med tal av Magdalena Andersson.

13.20-13.30: Mona Sahlin och Ingvar Carlsson i samtal.

13.30-14.30: Val av Stefan Löfven som partiordförande som sedan talar.

Ca 15:  SVT:s Mats Knutson intervjuar Stefan Löfven

14.30-17.10: Förhandlingar

17.10.17.30: Dagens sammanfattas av Lena mellin och KG Bergström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-kongressen 2013

Mer i ämnet