Anna Martinsson väljer bort kött: ”Det är ett sätt att påverka” Foto: Calle Elfström / SVT

Var femte ung tjej väljer bort kött

Uppdaterad
Publicerad

Var femte ung tjej är vegan eller vegetarian i dag. De flesta är det på grund av oro för klimatförändringar. Annat är det med äldre män där det bara är tre procent som inte äter kött. Det visar en ny undersökning gjord på uppdrag av Världsnaturfonden.

Anna Martinsson har varit vegetarian i tre år, och hon är inte ensam. Hela 20 procent av tjejer mellan 16 och 25 är vegetarianer eller veganer i dag visar en ny Sifo-undersökning som är gjord på beställning av Världsnaturfonden.

– Att vara vegetarian är ett lätt sätt att påverka, säger hon.

Bland män som är över 50 år är det bara tre procent som inte äter kött. Patrik Aronsson sitter och äter en hamburgare när SVT Nyheter träffar honom. Han äter kött för att han tycker att det är gott.

– Jag vet ju om att det finns klimatpåverkan, men jag tänker inte på det när jag äter, säger han.

Unga oroliga

Unga personer är de som är mest oroliga för förändringar i klimatet. Hela 90 % av unga mellan 16 och 25 tycker att det är viktigt att leva klimatsmart.

– Jag är ganska ordentligt orolig för det är många som är beroende av kött och ser det som en rättighet att få äta kött, säger Anna Martinsson.

–  Det känns som att vi har vetat om detta länge men det är ingen som gör någonting, säger Josefine Östh som är vegan och menar att det är ett personligt ”statement”.

– Jag är orolig. Jag tycker att folk borde göra mycket mer åt det, säger vegetarianen Matilda Ilola.

Oron för klimatet klingar av

Undersökningen, som gjorts av Världsnaturfonden, visar också att människor över 25 år nu inte är lika oroliga för klimatförändringar. Förut var oron för klimatförändringar på en första plats men har nu trillat ner till en tredje plats. Krig och terrorism är det som den generella svensken oroar sig mest för.

Att det är ungdomar som oroar sig mest för klimatförändringar är helt naturligt, menar Fanny Jönsson från Världsnaturfonden.

– Det är ju vår framtid som står på spel. Det är vi som kommer att påverkas av de här förändringarna som vi ser hända redan idag. För äldre kanske det inte känns lika akut som det gör för oss.

LÄS MER: Hur ska man välja rätt kött?

LÄS MER: Experten tipsar: Så ska du äta för ditt och klimatets bästa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.