De senaste tre åren har antalet direktanslutningar ökat stadigt och i dag saknar var femte anknytning till ett fackförbund, uppger Ekot.
Sedan 2003 har direktanslutningarna ökat från 640.000 till 750.000 trots att antalet medlemmar varit konstant.
– Fackförbundet behöver nog profilera sig mer för att behålla sina medlemmar, säger Anna-Lena Lundh på Hotell och restaurangs a-kassa.
Många yngre
Många av Hotell och Restaurangfackets medlemmar är unga. Anna-Lena Lundh tror att de yngre helt enkelt inte har traditionen att gå med i fackliga organisationer, men att de gärna vill ha a-kassa.
På a-kassorna tror man att många unga väljer att vänta med att välja fackförbund eftersom de ofta jobbar runt på flera korta anställningar.
De unga själva anser att det är en ekonomisk fråga. – Jag tyckte att det var för dyrt att vara med i facket , men a-kassan har jag behållit, säger Marie Grönlund som jobbar på restaurang, till Ekot.