Var fjärde pensionär missar tillägg

Uppdaterad
Publicerad

En beräkning från Försäkringskassan (FK) visar att var fjärde pensionär med rätt till bostadstillägg inte sökt något, skriver Göteborgs-Posten.

Drygt en halv miljon personer har rätt att få bostadstillägg till pensionärer (BTP). Men enligt Försäkringskassans bedömning går drygt 165.000 personer miste om 1.400 kronor varje månad.

Bakgrunden är ofta okunskap, skriver tidningen. Om alla som har rätt sökte, skulle statens utgifter öka med miljardbelopp varje år. Många som bor i villa tror felaktigt att de inte har rätt till bostadstillägg.

Föreslår bättre information

Försäkringskassan lämnar nu en skrivelse till regeringen och föreslår förbättrad information. Bäst vore ett riktat utskick till pensionärer med låg inkomst, tror kassan.

Andra pensionärer tror, felaktigt, att de inte kan få tillägget för att de bor i villa.

I siffrorna ingår även personer med sjuk- eller aktivitetsersättning, som också har rätt till bostadstillägget.

Bostadstillägg för pensionärer (BTP)

•Bostadstillägg för pensionärer är ett inkomstprövat tillägg till pensionen som kan betalas ut till bland annat den som har hel ålderspension. Din bostadskostnad och inkomst påverkar bostadstilläggets storlek.

•BTP kan för ogifta som mest uppgå till 93 procent av den del av hyran som inte överstiger 5.000 kronor i månaden. För gifta går gränsen vid 2.500 kronor.

•Nivån för personer under 65 år med sjuk- eller aktivitetsersättning motsvarar för ogifta 91 procent respektive 4.500 kronor.

•Den som bor i villa får räkna driftskostnad, fastighetsskatt och räntor som bostadskostnad. Förmögenhet och inkomst av kapital reducerar Bostadstillägget.

•Fritidshus räknas som förmögenhet, men inte en permanent bostad som villa eller bostadsrätt.

•Försäkringskassan kan hjälpa till med en preliminär beräkning.

Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.