Förbrukningen av sömnmedel har ökat med 25 proc på tio år. Förra året sål- des sömntabletter för 300 miljoner kr, men enligt forskarna lindrar tab- letterna bara symptomen tillfälligt.
Istället förespråkar de fasta rutiner, som att gå upp samma tid varje morgon. Man ska heller inte gå och lägga sig förrän man är sömnig.
Bättre av terapi
Sömnforskarna menar också att sömntabletter inte botar problemet.
-De bara lindrar symtomen. När man slutar ta dem är allt som förut, säger professor Torbjörn Åkerstedt på Institutet för psykosocial medicin vid Karolinska institutet i Stockholm till DN.
65 till 70 procent av patienterna blir däremot bättre av åtta till tolv terapisamtal, enligt Åkerstedt.
Kunskap om hur sömnen fungerar är vad terapin till stor del går ut på. Patienten får bland annat föra sömndagbok.
Stress och oro
Lena Leissner är överläkare på sömnenheten vid Universitetssjukhuset i Örebro. Hon ser en kraftig ökning av problemen och en ny typ av patienter.
-Jag har jobbat med sömn i 25 år. I början var mina patienter mest gubbar. I dag är patienterna mycket yngre och en större andel är kvinnor. Det är sömnsvårigheterna på grund av stress och oro som ökar enormt, säger Lena Leissner, som också ser sömnproblemen som en bidragande orsak till utbrändhet.
Försäkringskassan har skickat långtidssjukskrivna både till sömnenheten i Örebro och till Institutet för psykosocial medicin i Stockholm.