Var tionde utsatt för kortbedrägeriÄr du orolig för att bli utsatt för kortbedrägeri?

Publicerad

En av tio svenskar har blivit utsatta för ett kortbedrägeri. Det visar en ny undersökning.

Vi använder allt oftare kort när vi betalar våra varor i butiker och restauranger. Trots att nya säkrare kort börjar införas så inträffar det forfarande bedrägerier – både med kreditkort och när någon manipulerat uttagsautomater, så kallad skimming.

Enligt en undersökning som företaget Kontanten låtit göra, så har en av tio svenskar någon gång blivit utsatta för ett kortbedrägeri.

Gunnar Jacobson, vd på Kontanten, säger att de är förvånade över hur många som blivit lurade.

En fjärdedel av de som utsatts för ett bedrägeri uppger att de har blivit lurade via en uttagsautomat. Nästan lika många uppger att de har lurats av en okänd part.

14 procent uppger att det blivit lurade på internet och var tionde person har blivit lurad efter att ha handlat med kort i butik eller på restaurang.

-Många tror att alla kortbedrägerier är så kallad skimming i uttagsautomater, men enligt undersökningen så sker tre av fyra bedrägerier på annat sätt, säger Gunnar Jacobson.

Andreas Björklund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer