Foto: TT

Var tredje alliansväljare vill att Kinberg Batra avgår

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan i dag berätta att var tredje alliansväljare vill att Anna Kinberg Batra avgår innan valet 2018, enligt en ny opinionsundersökning.
– Moderaterna riskerar att göra ett mycket dåligt val 2018, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

De senaste årens opinionsundersökningar har varit en dyster syn för Moderaterna. I juni 2017 hade partiet tappat hela 10,1 procentenheter jämfört med året innan, från 26 procent till ett väljarstöd på bara 15,9 procent, enligt Novus väljarbaromteter.

Men det är inte bara det minskade väljarstödet som är ett problem för Moderaterna. SVT Nyheter kan i dag presentera statistik som visar att delar av väljarna vill att Anna Kinberg Batra avgår som ledare för partiet.

LÄS MER: M fortsätter backa – SD näst största partiet

Bland de som röstar på något av de fyra allianspartierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna eller Centerpartiet, anser 42 procent att Kinberg Batra ska sitta kvar och 25 procent har ingen uppfattning i frågan. Men samtidigt vill så många som var tredje alliansväljare, 33 procent, att hon lämnar sin post som partiledare redan före valet 2018.

”Sitter på flera politiska problem”

Enligt SVT:s politiska kommentator är det svaga stödet för Kinberg Batra kopplat till hennes kritiserade ledarskap och förmåga att uttrycka sig i offentliga sammanhang. 

– Men Kinberg Batra sitter också på flera politiska problem som har att göra med att Moderaterna har bytt position i många centrala politiska frågor de senaste åren, säger Mats Knutson.

LÄS MER: Tunga moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

Mats Knutson bedömer Moderaterna och dess partiledares problem som så pass stora att det krävs en skandal från regeringspartierna för att vända den sluttande trenden. 

”Partiet riskerar att göra ett mycket dåligt val 2018”

– De här siffrorna visar och bekräftar hur underminerad Kinberg Batras ställning är, både som moderat- och oppositionsledare. Om ingen extern så kallad ”gamechanger” inträffar snart så riskerar partiet att göra ett mycket dåligt val 2018, konstaterar han.

Statistiken är baserad på drygt 1.000 intervjuer ur ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år.  Opinionsundersökningen är utförd av Novus på uppdrag av SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer