Moderaterna fortsätter tappa väljarstöd visar den senaste Novus-undersökningen. Foto: TT

SVT/Novus: M fortsätter backa – SD näst största partiet

Uppdaterad
Publicerad

Kräftgången fortsätter för Moderaterna, samtidigt som de rödgröna går om Alliansen och blir största block. Det står också klart att Sverigedemokraterna befäster rollen som Sveriges näst största parti. Centerpartiet däremot backar under den senaste mätperioden. Det här visar SVT/Novus väljarbarometer för april.

I SVT/Novus aprilmätning får Moderaterna stöd av 16.4 procent av väljarna. Det betyder att partiet backat 6 procentenheter sedan januari.

Gapet upp till Sverigedemokraterna, som har 19 procent, är nu uppe i 2,6 procentenheter, vilket gör att vi för första gången med säkerhet kan säga att Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti.

LÄS MER: Kristersson (M) och Andersson (S) i Aktuellt-debatt

– Moderaterna har successivt tappat sin givna oppositionsledarroll. Sverigedemokraterna har växt ytterligare, och idag anser väljarna att Moderaterna är bästa parti i endast 5 av 25 politiska sakfrågor. Socialdemokraterna äger 18 av dessa 25, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter och fortsätter:

– Dessutom är förtroendet för Anna Kinberg Batra mycket lågt jämfört med det förtroende som Fredrik Reinfeldt hade.

SVT/Novus aprilmätning. Moderaterna får stöd av 16.4 procent av väljarna. Foto: SVT

Svårbedömd mätning

Denna mätning sammanfattar en period under vilken Sverige utsattes för ett terrordåd. Därför blir mätningen något svårbedömd.

Ett sätt att försöka se hur terrordådet påverkade väljarna är att dela upp mätperioden i två delar.

LÄS MER: Svenskarna nöjda med Löfven efter terrordådet

Den senare hälften av mätperioden hamnar då till större delen efter terrordådet. När Novus gör detta kan vi konstatera att den enda statistiskt säkra förändringen är att Centerpartiet tappade väljare mot slutet av mätperioden.

Under den första delen hade Centerpartiet 14,2 procent, för att sedan backa ner till 11,2 procent.

– Det är troligt att nedgången för Centerpartiet har ett samband med efterdyningarna av terrordådet. Centerpartiet har uppfattats som ett parti som tar ställning för ett öppnare samhälle, och efter terrordådet blev flyktingfrågan återigen mer komplicerad i väljarnas ögon, vilket kan ha påverkar väljarstödet för Centerpartiet negativt, säger Torbjörn Sjöström.

I övrigt är inga av förändringarna i aprilmätningen i sin helhet statistiskt säkerställda.

GRAFIK: Så har det gått för ditt parti

Novus har för den här mätningen intervjuat 4.008 personer per telefon under tiden 20 mars 16 april 2017. Andelen osäkra väljare är 9,3 procent.

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.