Anna Kinberg Batra brottas med intern kritik inom partiet. Foto: TT

Tunga moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

Uppdaterad
Publicerad

De dalande opinionssiffrorna för Moderaterna leder till oro inom partiet. Flera höga företrädare anser att Anna Kinberg Batra måste lämna sin post. Östergötlands ordförande Christian Gustavsson kräver öppet hennes avgång.

– Just nu är Anna på fel plats, säger han till Corren.se.

SVT Nyheter har talat med flera tunga företrädare för partiet som inte ser någon annan lösning än att byta ut partiledaren Anna Kinberg Batra. Ingen av dem vill dock framföra sin ståndpunkt offentligt.

Avgångskravet tycks vara tydligast i Stockholmsområdet som tidigare varit ett starkt fäste, men där opinionsraset för Moderaterna varit stort på senare tid.

– Väljarna tycker som Moderaterna men kan inte tänka sig att rösta på Anna Kinberg Batra eftersom hon saknar utstrålning, säger en M-politiker på hög nivå till SVT Nyheter.

– Botten har gått ur, det går inte att vända utvecklingen, vi måste byta partiledare.

En annan hög företrädare betecknar opinionsraset som en kollaps.

– Det är tumult i partiet just nu. Vi kan lika gärna hamna på 10 procent och permanent bli ett litet parti. Därför kan vi inte sträcka oss längre, Anna Kinberg Batra måste lämna som partiledare, säger personen till SVT Nyheter.

LÄS MER: Ny Novus-mätning: C och M de mest populära regeringspartierna

Kräver öppet hennes avgång

Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, kräver öppet att partiledaren Anna Kinberg Batra avgår.

– Det är uppenbart att Moderaterna har väldigt stora problem. Även om jag tycker väldigt mycket om Anna, så är det uppenbart att det här inte fungerar längre. Man kan vara en fantastiskt bra människa och en skicklig politiker, men man kan ändå vara på fel plats. Just nu är Anna på fel plats, säger han till Corren.se.

”För oerfaren för att klara krisen”

Enligt Svenska Dagbladets källor är kritiken så omfattande att Anna Kinberg Batra kan tvingas bort inom kort. Hon döms ut av både tunga kommunalråd och kritiska riksdagsledamöter.

– Händer det inget drastiskt nu kan hon tvingas avgå inom en vecka. Hon måste åstadkomma en rejäl förändring för att få lugn på väljarna, partiet och medierna. Annars är det kört för henne, säger en M-källa till Svenska Dagbladet.

Kritiker anser att Anna Kinberg Batras stab är för oerfaren och inte klarar av att hantera krisen och de dåliga opinionssiffrorna.

– Partiet har inte havererat, det är ledningen som har havererat. Både kommunikativt och reformmässigt, säger en namnkunnig moderat till Svenska Dagbladet.

En inflytelserik M-topp anser att det vore bäst om man snabbt kan ordna en nomineringskommitté så att man kan få en ny ledare på plats på stämman i oktober.

Får stöd av kommunalråd

Men det finns även personer inom partiet som öppet försvarar Anna Kinberg Batra. En av dem är Inger Källgren Sawela, moderat kommunalråd i Gävle.

– Jag har fullt förtroende för min partiledare. Det är tufft just nu, vilket inte alls är så konstigt när ett parti går opposition efter att tidigare ha haft makten, säger hon till SVT Nyheter Gävleborg.

LÄS MER: Inger Källgren Sawela: Jag har fullt förtroende för min partiledare

Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Skånemoderaterna, är kritisk till ”krypskyttet” mot partiledaren.

– Jag säger att jag tycker att dom ska sluta med krypskyttet mot vår partiledare och i stället ägna sig åt att jobba upp förtroendet för den politik vi står för. Det är trots allt det vi ska gå till val på 2018, säger han till SVT Nyheter.

Han tror att Anna Kinberg Batra kan ”göra en Annie Lööf” och vända opinionen fram till valet.

– Vi som har varit med länge har ju sett sånt här hända tidigare. Vi kunde notera att Annie Lööf som ganska nytillträdd Centerledare hade ett väldigt lågt förtroende och avbryta semesterresor och allt möjligt, och nu helt plötsligt seglar upp som en stor vinnare i opinonen, så det här kan gå ganska kvickt faktiskt. Och det gäller naturligtvis både upp och ner.

LÄS MER: M måste sluta med internt krypskytte

Muf håller telefonkonferens

På onsdagskvällen skulle Moderata ungdomsförbundets styrelse hålla en telefonkonferens om partiets framtid. Enligt Expressens källor kunde det då bli aktuellt att pröva förtroendet för Anna Kinberg Batra. Styrelsen skulle bland annat diskutera vilken linje förbundet ska driva om partiledaren snart tvingas avgå.

Innan mötet sade William Elofsson vid Moderata ungdomsförbundet till SVT Nyheter att man inte kommer att ta några beslut i kväll eller uttala sig efter telefonkonferensen.

– Det här är ett möte för att kunna lufta tankar och idéer för våra medlemmar och vi kommer inte att kommentera något i kväll. Återkom i morgon efter att SCB:s partisympatiundersökning publicerats, säger han.

SVT Nyheter söker Christian Gustavsson för en kommentar.

LÄS MER: Moderaternas väg från valförlust till opinionskris

LÄS MER: Bakom kulisserna på M-krisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.